НОВИНИ

Земеделци излязоха на протест в Карнобат

bnt avatar logo
от БНТ
06:01, 14.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделци излизат днес на протест. Те недоволстват срещу безконтролния внос на украинско зърно и зелените политики на Европа.

Искат намаляване на употребата на пестициди и настояват за по-голяма защита на бранша. В област Добрич недоволството е насочено и против добива на газ в Добруджа.

Планира се фермерски протест да има в 12 държави в Европа днес и в следващите два дни.

У нас протестните действия се организират от Националната асоциация на зърнопроизводителите и ще бъдат в областните градове в земеделските райони на страната.

Протестно шествие на зърнопроизводителите на Подбалканския път от Карнобат за Сливен.

Причината за недоволството е безконтролният по думите им внос на зърно от Украйна. Притесненията им са, че нямат информация къде и как се съхранява внесеното жито у нас и че внесеното от Украйна зърно не подлежи на никакъв фитосанитарен контрол и не знаят дали то не се смесва с българското. Протестът е насочен и срещу високите цени на торовете.

В Бургаска област протест има на три места освен в Карнобат - в Бургас и Айтос. Тежкотоварните машини няма да блокират пътни артерии, а само ще преминат по тях.

"Протестираме, защото иска да се убие нашият поминък. Защото с вноса на украинското зърно се подбиват нашите цени, подбива се и нашето реноме. Аз виждам, че джобът ми е празен. От това се стига до извода, че има много по-евтина стока от Украйна, която влиза и подбива нашите цени", заяви Красимир Пенчев, земеделски производител.

"Защо сме против украинското зърно - защото не знаем какъв е фитосанитарният контрол, който е упражнен за него и всичко това влиза в нашите преработвателни предприятия и влиза на нашата трапеза. И за всичко сме обвинени ние - зърнопроизводителите", допълни Теодор Иванов, зърнопроизводител.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстовден е!
Кръстовден е!
Слънчево време и днес
Слънчево време и днес