НОВИНИ

Първата българска 3D-анимация тръгва по кината

Айше Сали
от Айше Сали
20:33, 13.09.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Култура
Слушай новината

Първият български пълнометражен анимационен 3D детски филм тръгва по кината. Това е екранизацията на приказката "Меко казано" на Валери Петров, която аниматорът и режисьор Анри Кулев пренася на екрана. Премиерата е тази вечер, а БНТ е копродуцент.

Може би вече сме пораснали и затова приключенията на малкия Светльо и неговия приятел Санбернара ни изглеждат като далечен сън. Но щом кучето завири на своя тромпет, чуваме отново важните уроци.

"Посланието към децата е: Не лъжи! Едно библейско послание - много мило и много интересно интерпретирано във филма с много интересни думички - "защото има някои невъзвратими неща", казва авторът. А лъжата е невъзвратима. Веднъж произнесена, тя става все по-голяма. Нашият свят е изпълнен с лъжи - коя по-голяма, коя по-благородна и затова е добре малките децата да знаят от самото начало, че лъжата е опасно нещо", казва режисьорът проф. Анри Кулев.

Четири години неуморен труд и много ентусиазъм, въпреки ниския бюджет, са необходими на проф. Анри Кулев за да превърне приказката на Валери Петров в 3D-анимация от най-ново поколение. Във филма звучи музиката на Любомир Денев.

"Меко казано" има и версия на английски, с която да достигне до повече хора по света.

"Той мина на няколко фестивала. Имаше предпремиерна прожекция в Лисабон, където интересът беше много голям. Езиковата версия е много добра - с преозвучаване е пеене изцяло на английски. Така че интерес има", каза проф. Анри Кулев.

Българските зрители на "Меко казано" ще могат да го видят на екрана след 15 септември. Тогава може би ще си спомнят, че и те като главния герой са имали своите любими индианци. А както казва авторът: индианците никога не лъжат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Определиха 6 машини за гласуване, които ще бъдат тествани за грешки преди вота
Определиха 6 машини за гласуване, които ще бъдат тествани за грешки преди вота
Експерти съветват пострадалите от наводненията в Карловско да търсят правата си в съда
Експерти съветват пострадалите от наводненията в Карловско да търсят правата си в съда