НОВИНИ

МОН ще подхожда индивидуално при нужда от помощ на училищата при високи сметки през зимата

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:00, 13.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на образованието ще прави разчети как да се осигури присъствено обучение, заради високите цени на енергоносителите. Министър Сашо Пенов заяви, че цялата изпълнителна власт е ангажирана да подсигури нормалното отопление в обществения сектор.

В министерството на образованието вече знаят с какво се отопляват всички училища и детски градини в страната. Не обясниха обаче с какъв финансов резерв разполагат, за да помогнат на училищата при евентуални проблеми с плащането на по-високите сметки през зимата.

"Ситуацията във всичките 2347 училища в страната не е еднаква и не можем предварително да говорим за това как еднакво за всички ще приложим някаква мярка. Зависи от конкретния казус", заяви проф. Сашо Пенев - служебен министър на образованието.

Ще се обсъждат възможности за разсрочено плащане на сметки. Може да се наложи директори да пренасочват пари, предвидени за други дейности, за да платят сметките за отопление.

"Смятам, че ще се намерят решения в съответствие със законодателството, така че да не се стигне до там, че да се прекъсва учебния процес, заради лоши здравословни условия в училището. Да се учи при условия, които са опасни за здравето на децата и учителите", каза проф. Сашо Пенев.

В министерството на здравеопазването не обсъждат промяна на изискванията за минимални температури в класните стаи с цел икономии.

"Идеята е да се създаде оптимална среда за провеждане на учебния процес. Среда, която по никакъв начин да не наврежда на здравето на децата", каза д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

4 столични училища вече имат директна онлайн връзка с медици от "Пирогов" и болница "Света Анна". Те ще могат да използват възможностите на телемедицината пилотно през следващите три месеца.

Чрез телемедицината може да се реши проблемът с липсата на лекари в училищата.

"Не се касае за някакви огромни средства. Този апарат, който стои пред вас е по-евтин дори от един обикновен ехограф", каза още д-р Меджидиев.

В плана за възстановяване и устойчивост има проект за телемедицина в училищата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола със специален режим на движение притисна няколко автомобила в Кресненското дефиле
Кола със специален режим на движение притисна няколко автомобила в Кресненското дефиле
Липсва достатъчно техника за разчистване около къщите в наводнените села
Липсва достатъчно техника за разчистване около къщите в наводнените села