Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Експерти съветват пострадалите от наводненията в Карловско да търсят правата си в съда

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:20, 13.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Експерти съветват пострадалите от наводненията в Карловско семейства отсега да подготвят документи и да са готови да търсят правата си в съда.

Опитът от бедствията във варненския квартал Аспарухово и в село Бисер отпреди 10 години сочи, че в началото нямаше виновни и всичко беше резултат на природно бедствие. В последствие обаче се установи, че има отговорни институции, които заплатиха обезщетения на пострадалите лица.

След трагедията в района на Карлово все още се търси причина за наводненията там и се води разследване. Юристи обаче отсега казват, че ще бъдат намерени виновни лица и съветват пострадалите вече да подготвят документи и да са готови да търсят правата си в съда.

"107 милиона лева се изплатени за въпросните диги на самите реки, където е станало наводнението, а тези диги нямат акт 16 дори и за момента. Безспорно са налице виновни лица", коментира Георги Радков, адвокат.

Както в Аспарухово така и в село Бисер в началото всичко беше само природно бедствие и никой не беше виновен, а в последствие се установи, че има отговорност, която съответните институции трябва да понесат и да заплатят на пострадалите лица.

Според юристи отсега пострадалите семейства в Карловско трябва да оформят протокол с всички нанесени им имуществени загуби, както и да направят списък за неимуществените вреди, болки страдания и неудобства , причинени от наводнението. Ако за наводнението се установи вина на държавен орган, тогава семействата могат да използват документите в съда.

"Много често при тежки природни събития причините са комплексни и виновни за това са няколко ведомства. Тогава е много важно хората да не се поддават на различни тези, които се лансилат в обществото, а да отстояват своето виждане за настъпилото събитие, тъй като те са непосредствените свидетели на събитието", допълни Николай Димитров, адвокат.

В повечето случаи се стига до осъдителни решения спрямо ответника при случай на доказана вина в съда.

Данните сочат, че след наводненията във варненския квартал "Аспарухово" и в село Бисер вече има осъдителни решения. Хората там са получили обезщетения, макар и след 10 години съдебни дела.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първата българска 3D-анимация тръгва по кината
Първата българска 3D-анимация тръгва по кината
Семерджиев е причинил катастрофата на "Черни връх" със 166 км/ч
Семерджиев е причинил катастрофата на "Черни връх" със 166 км/ч