НОВИНИ

Определиха 6 машини за гласуване, които ще бъдат тествани за грешки преди вота

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:00, 13.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

В Министерството на електронното управление чрез жребий бяха определени 6 машини за гласуване от 11 000, които ще се тестват преди вота. Целта е експерти да проверят дали устройствата отговарят на всички необходими изисквания.

Чрез жребий на случаен принцип бяха определени шест машини. В следващите дни експертите ще проверят дали техническите им характеристики отговарят на изискванията на закона.

"От една страна, първо трябва да се провери първоначалната документация на машините, т.е. дали сертификатите, които те имат са истински, дали не са изтекли, дали отговорят на техническата спецификация. След което има хардуерен тест на машините, който тества за лъчение и много други неща дали отговарят на спецификацията, както и проверка на софтуера на кода, който имаме и на самия функционален софтуер дали си изпълнява функциите, дали е сигурен и дали отговаря на това, което предоставя самата машина", каза Благовест Кирилов - заместник-министър на електронното управление.

Целта на тази процедура е да има пълна прозрачност на проверката и се организира за първи път.

"Това е част от актуализираната методика, която бе приета за удостоверяването на машините. Смятаме, че това дава повече прозрачност на процеса", допълни Благовест Кирилов.

При тегленето на жребия присъстваха представители на политическите партии и на ЦИК.

"След току-що проведената процедура имаме гаранция, че на случаен принцип са избрани машините, които ще бъдат тествани. И по отношение, на които ще бъде извършено удостоверяването на типа устройство за машините, които ще се използват в изборите на 2 октомври", заяви Росица Матева - говорител на ЦИК.

Тестването на машините ще се направи в максимално кратки срокове, за да може след това устройствата да се подготвят за предстоящия вот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниски минимални температури в сряда
Ниски минимални температури в сряда
Първата българска 3D-анимация тръгва по кината
Първата българска 3D-анимация тръгва по кината