НОВИНИ

Протест на земеделците в страната срещу безконтролния внос на украинско зърно

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 14.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделци в различни региони на страната излязоха на протест. Планиран е фермерски протест в още 11 европейски страни. Повод за недоволството е нерегламентираният, според тях, внос на украинско зърно и зелените политики на Европа.

Земеделци излязоха на протест в Карнобат

100 тежки трактора преминаха през основните булеварди на Добрич. В Северна България протестират още Видин, Враца, Монтана, Русе, Плевен, Разград и Силистра. Родните зърнопроизводители се обявиха и срещу добива на газ от плодородни земи. Според тях некачествената стока, която се внася, подкопава българското земеделие.

Складовите бази са пълни, изкупните цени са ниски. Те нямат средства и се опасяват, че няма да могат да засеят наесен.

"Националната асоциация на зърнопроизводителите е повод за разписване на една декларация против чиновнически, глупави решения от страна на Еврокомисията в сектор "Земеделие". 12 страни членки ще ни подкрепят, ще има протести в тези страни, те започват от утре. Вносът, който влиза от Украйна, не е контролиран. В България няма контрол на това, което влиза в страната ни. Унищожава българското земеделие", каза Радостина Жекова - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Браншови организации поискаха по-строг контрол при вноса на зърно от Украйна

"Убиха овощарството, убиха зеленчукопроизводството, в момента искат да убият и зърнопроизводството. Ние не искаме това. Аз съм млад човек. Обичам земеделието, обичам работата си, искам да остана в България и смятам, че държавата трябва да се погрижи за това нещо", каза агрономът Вероника Чалъкова.

"Ние сме против украинския внос, който е безконтролен, без всякакви мерки за качество", каза зърнопроизводителят Деян Балчев.

Протестиращите за кратко спряха пред офиса на Разплащателната агенция на ДФЗ "Земеделие", където внесоха своите искания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Браншови организации поискаха по-строг контрол при вноса на зърно от Украйна
Браншови организации поискаха по-строг контрол при вноса на зърно от Украйна
Весела Лечева поздрави Едмонд Назарян
Весела Лечева поздрави Едмонд Назарян