НОВИНИ

Министърът на образованието: Желанието ни е тази учебна година да бъде присъствена

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 15.09.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Желанието ни е тази учебна година да бъде присъствена, дано да имаме късмета и възможността това да се реализира. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов по повод старта на новата учебна година.

Смятам, че цялото общество иска да се направи всичко възможно, за да бъде трайно установено присъственото обучение. Ясно е голямото му значение и ролята му за образователната среда, каза той.

Около 700 000 ученици отново на училище

А дали са подсигурени доставките на газ за всички училища? Министърът каза, че е направен анализ и е събрана информация кои училища с какво гориво се отопляват. Предстои по-нататъшен анализ на цялата система на училищната мрежа, за да се види, с оглед на цялото икономическо състояние, какви ще бъдат необходимите мерки.

Но е категоричен, че предварителното говорене е хипотетично и трябва да се стигне до реални ситуации, за да се прецени какви са възможностите за покриване на нуждите със средства в рамките на закона.

"При конкретни казуси в бъдеще, когато бъдат изработени бюджетите, ще се преценява какви конкретни мерки ще се предприемат в тази посока. Зависи от конкретната ситуация коя дейност ще бъде избрана. Надявам се, че ситуацията ще бъда такава, че няма да има нужда от неприсъствено обучение заради мерки, свързани със стойността на енергоносителите", каза министър Пенов.

Той увери, че и в наводнените села в Карловско ще започне учебната година.

210 деца от наводнените карловски села тръгват на училище

По отношение на мерките в училищата каза, че става въпрос за дейности, които са насочени по-скоро към превенция.

"Това да се спазва хигиена, да се отварят прозорците, да е спазва дистанция - не смятам, че са твърди мерки, които ще възпрепятстват учебния процес. Оповестените дейности са по-скоро насочени към това да избегнем случаите да се достигне до там дори да се затвори една паралелка", каза той.

Заяви обаче, че можем да извлечем доста ползи от обучението в електронна среда.

"В момента се разработват електронни системи, които подпомагат обучението. Трябва да се намери онзи баланс, в който водещ е присъственото обучение, а електронните форми на обучение да се използват за надграждане на знания, проверка на знания. Виждам бъдещето именно в съчетание на двете форми, за да може, хем да отговорим на съвременните условия, хем да развиваме социализацията на обучаването", каза той.

Министърът заяви още, че преди седмици в просветното министерство е демонстрирана нова платформа "Дигитална раница", която дава безплатен достъп до учебни материали и в която учителите могат да представят различни уроци. Дава възможност за контрол върху знанията на учениците, а на родителите да проследяват знанията на децата си.

Просветното министерство заедно със здравното са разработили и пилотен проект - телемедицина, която дава възможност от разстояние да се оцени състоянието на даден ученик или учител. Системата осъществява връзка между здравния кабинет и пунктовете в съответните болници, където има лекар, който според видяното и обясненото може да прецени какво е състоянието на ученика или учителя, който е пострадал. Това ще даде дава възможност за спокойствие в училища, където няма медицински персонал, каза министърът.

За срива в Националната електронна информационна система заяви, че става дума за претоварване, което може да стане във всички електронни среди. Като всяка система тя подлежи на надграждане и временните затруднения не бива да притесняват учители и родители, допълни Пенов.

За замразената процедура за конкурсите за директори заяви, че след произнасянето на ВАС, ще може отново съвместно със социалните партньори да се прецени съдържанието на наредбата и съответствието и със закона и едва тогава ще се премине към провеждане на конкурсите.

Служебният министър на образованието информира още, че в момента тече процедура за обсъждане на необходимите промени в учебното съдържание.

"В много начален етап сме, където се очакват мненията на заинтересованите страна, на специалистите, обнародване за консултации и след крайния резултат ще се прецени кои промени са целесъобразни. Що се отнася до формите на матурите и националното външно оценяване те остават същите, както и учебните програми", каза министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе призоваха парите от цветя за учителите да бъдат дарени
В Русе призоваха парите от цветя за учителите да бъдат дарени
Васил Велев: Нужна е справедлива цена за индустрията и подпомагане на енергийно бедните
Васил Велев: Нужна е справедлива цена за индустрията и подпомагане на енергийно бедните