НОВИНИ

Енергийната комисия възложи на кабинета да предоговори Плана за възстановяване

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:56, 11.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет ще има да задача да преговаря за нови ядрени мощности, да въведе система за компенсиране на високите цени на горивата и да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост, така че през 2025 г. да не се налага затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души.

Това решиха депутатите от енергийната комисия към парламента след заседание, продължило до късно вечерта. Служебният министър на енергетиката се обяви срещу пълното предоговаряне на плана. Решението трябва да бъде гласувано утре в пленарна зала.

Освен това - депутатите решиха да се компенсират не разходите за горива, а разходите за транспорт, и то на най-уязвимите групи. Това ще стане чрез схема, разработена от финансовото министерство - ще се взимат част от приходите от продажбата на петрол с руски произход, които ще се разпределят през фонда за енергийна сигурност към програми, изработени отново от финансовото ведомство.

"Някаква ваучерна система, някакаво подпомагане през социално министерство, би могло да се представи таргетирано. В тази връзка може един текст направо, ако се обедините, че събраните вноски по член 1 в закона се изразходват по програми, одобрени от МС за компенсиране примерно на разходите за гориво на най-уязвимите групи от населението", предложи Людмила Петкова - заместник-министър на финансите.

По-рано днес депутатите приеха решение да преговарят относно изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус".

Продължава и темата с Плана за възстановяване - дали да бъде изцяло предоговорен или да му бъде извършена частична ревизия. По думите на енергийния министър България може да настоява да се намали процентът на замърсяване от въглищните централи.

"Относно целта за 40%, нашият подход е България да гони цели, които са общоевропейски. Тоест целите в плана да съвпаднат с тези по европейските директиви. Ако даваме конкретика - дерогация, отлагане или какъвто и да е друг начин, много се ограничаваме от възможността да водим преговори и да се сдобием с крайната цел, което е запазване функционирането на въглищните електроцентрали", обясни Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

На днешното заседание Христов обяви още, че България ще започне преговори с Румъния за доставка на газ след 2026 г., както и разговори за увеличаване на количествата синьо гориво от Азербайджан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът "Майка" на Зорница София тръгва по кината
Филмът "Майка" на Зорница София тръгва по кината
Продължават ожесточените сражения за Соледар - кой контролира града
Продължават ожесточените сражения за Соледар - кой контролира града