НОВИНИ

Продължават ожесточените сражения за Соледар - кой контролира града

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:50, 11.01.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Ожесточени сражения между украинската армия и руски сили се водят през целия ден за Соледар. Това е малък град в Източна Украйна само на 15 километра от Бахмут – основен център за доставки, който вече седмици руските сили се опитват да превземат.

Тази сутрин основателят на известната със своята жестокост група наемници "Вагнер" обяви, че контролира града. Информацията първо беше опровергана от украинската армия. После и от Москва я опровергаха и съобщиха, че настъплението продължава от север и от юг.

Непрестанни престрелки, облаци дим се извисяват над покрайнините на Соледар, войници се крият от куршумите в окопи и надигат глави само, за да отвърнат на огъня – тези кадри публикува украинската гранична служба от сраженията в Соледар – град с около 10 хиляди жители, известен с най-големите мини за добив на сол в Европа.

Фотограф на Ройтерс от мястото на сраженията разказва, че местните жители са избягали от града, а линейки карат ранените до полевите болници, където цари хаос.

"Всичко, което се случва в посока Бахмут и Соледар, е част от най-кървавия сценарий в тази война. Това е абсолютно безотговорно от страна на руския елит към военнослужещите. Там измират хиляди руснаци. Има много кръв, артилерийски дуели и битки. Това е най-горещата точка днес", заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

Най-кървавият сценарий от войната разкри и разнобой сред проруските сили и руската армия. Първо основателят на руската наемническа група "Вагнер" - Евгений Пригожин обяви, че неговите сили контролират напълно Соледар и публикува снимка, за която твърди, че е от града.

Но твърденията му бяха опровергани от руското военно министерство. Говорителят на ведомството Игор Конашенков обяви, че Соледар е блокиран от север и от юг. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също не обяви победа, а дори призна и за тежки загуби за руската армия.

"Има положителна динамика в напредъка на руските сили в Соледар. Но успех ще бъде обявен, когато постигнем поставените цели от върховния главнокомандващ на специалната военна операция. Макар че без съмнение тактическите успехи също са много важни", допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Соледар винаги е бил и ще остане украински, обявиха от украинската армия и отрекоха руска победа.

"Градът не е под контрола на Руската федерация. Водят се ожесточени сражения", каза още Сергий Череватий, говорител на Източното командване на украинската армия.

Украинският президент Володимир Зеленски, който почете паметта на загиналите войници в Лвов, не спомена битката за Соледар. Нито дума за малкия град не каза и руският президент Владимир Путин в среща с руски официални лица, предавана на живо по руските медии.

Ако руската армия спечели битката за Соледар, това ще е първата победа за Москва от август след серия от унизителни поражения. А малкият град отваря пътя към Бахмут – градът, за който от седмици се водят сражения, както и към други ключови населени места в Донбас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийната комисия възложи на кабинета да предоговори Плана за възстановяване
Енергийната комисия възложи на кабинета да предоговори Плана за възстановяване
Съдът в Стара Загора отново не реши да екстрадира ли в Германия българин, работил в колцентър
Съдът в Стара Загора отново не реши да екстрадира ли в Германия българин, работил в колцентър