НОВИНИ

В очакване на третия мандат - какви са позициите на политическите сили

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:30, 11.01.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

В очакване на третия мандат за излъчване на правителство политическите сили в парламента заявиха принципните си позиции за бъдещето управление и условията за подкрепа.

Ако получат мандата, "Демократична България" биха предложили технически кабинет. Със срок на действие около година и пет основни задачи - влизане в Шенген и еврозоната, приемане на законите за Плана за възстановяване, модернизация на армията и съдебна реформа. Христо Иванов го оприличи на служебен кабинет, който не е излъчен от президента. Според него няма да има нужда от писмено споразумение, тъй като няма да е коалиционно правителство.

"Не става дума за договаряне, не става дума за подкрепи. Става дума за това можем ли да свършим пет неща заедно, без да се харесваме. Очевидно министрите трябва да са с такъв профил, който да не пренася политическото противопоставяне в кабинета, да не го прави заложник на политическо противопоставяне. Да са хора, които могат да носят отговорност", заяви Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

Според ГЕРБ обаче, за да дадат подкрепа, трябва да има лидерски разговор и писмено споразумение. Не биха подкрепили кабинет с участието на Кирил Петков и Асен Василев. Даниел Митов напомни, че с първия мандат беше предложено експертно правителство.

"Предложихме такъв вид кабинет и аз не знам защо не беше подкрепен, за да говорим сега пак за същото. Дори на когото и да бъде даден мандатът, може да погледне към кабинета, който предложихме ние", допълни Даниел Митов.

Кирил Петков посочи сходството между приоритетите на ДБ и ПП. Има съмнение, че те биха били подкрепени от мнозинството.

"Моето лично чувство е, че президентът ще го даде на БСП", каза Кирил Петков.

Мустафа Карадайъ потвърди, че според ДПС е важно страната да има редовно правителство.

"Ще положим усилия да има редовен кабинет, защото без да се излезе от политическата криза няма как да преодолеем останалите кризи", добави лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Възраждане" ще дадат подкрепа само, ако бъдат изпълнени техните условия.

"Искаме референдум за еврото, искаме оттегляне на решението за предоставяне на оръжия за Украйна, искаме оттегляне на решението за въвеждане на опасното атомно американско гориво в АЕЦ "Козлодуй", заяви Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Корнелия Нинова беше пестелива в коментарите преди решението на президента.

"При когото и да отиде третият мандат, ще свикаме Националния съвет и ще решим", подчерта лидерът на левицата.

Според "Български възход" е нужно политическо споразумение, за да има стабилно управление.

"Да търсим съгласие по определени теми, които се очертават. И да направим необходимото България да има редовно правителство, което не само да решава проблеми, но и да води страната напред", каза още Стефан Янев, председател на ПГ на "Български възход".

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат най-късно до предстоящия понеделник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се настани в Белек
ЦСКА 1948 се настани в Белек
След обикалянето по болници: 13-годишното дете от Бургас вече е в стабилно състояние
След обикалянето по болници: 13-годишното дете от Бургас вече е в стабилно състояние