НОВИНИ

Какво се промени при граничния контрол на Хърватия - специално за БНТ министърът на вътрешните работи Давор Божинович

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:40, 11.01.2023 (обновена)
Чете се за: 07:05 мин.
По света
Слушай новината

От 1 януари Хърватия е пълноправен член на Шенгенското пространство. На практика това означава, че вече може да се пътува без никакъв граничен контрол от Швеция до Дубровник, например.

Хърватия премахна 73 гранични пункта по границите си със Словения и Унгария и 12 по морските си граници. Въздушният контрол остава без промяна поне до март.

Има ли мигрантски натиск и какво се случва с останалите граници - нашият специален пратеник в Хърватия Ива Стойкова разговаря с вицепремиера и министър на вътрешните работи на страната Давор Божинович.

БНТ: Г-н Божинович какво наистина означава членството в Шенген за Хърватия?

Давор Божинович: Шенген означава много, особено за нашите граждани. Както знаете, докато не си част от Шенген и си извън еврозоната, усещането на обикновените хора е, че не са напълно интегрирани в Европейския съюз. На практика това означава, че няма граничен контрол между Хърватия и останалите западни и централноевропейски държави членки. Промяната е значителна както за обикновените граждани, така и за икономиката. За всички видове икономически връзки. Много по-лесно е за нашите камиони, защото сега те избегнаха часове чакане по границите, например със Словения и Унгария, които са наши съседи и членове на Шенгенското пространство.

БНТ: Колко гранични пункта са премахнати?

Давор Божинович: Затворихме 73 гранични пункта и то по едно и също време, в полунощ между 31 декември и 1 януари 2023 година. Ние се подготвяхме отдавна за това. С решение на вътрешното министерство повече от 1000 полицейски служители, които досега бяха ангажирани по тези гранични пунктове, започнаха да работят на нови работни места, получиха нови задачи, получиха компенсационни мерки от 1 януари. Всъщност от 2 януари, защото това беше първият работен ден за тази година. Сега те се занимават с анализ на рисковете как може да се влезе в Хърватия. Това е нещо, което всички държави членки на Шенген правят по един и същи начин. Това е напълно нова задача за нашата полиция.

БНТ: Какви са предизвикателствата, наблюдава ли се мигрантски натиск по границите?

Давор Божинович: Миналата година всички страни членки на Европейския съюз отчетоха настина голям брой мигранти, които се опитват нелегално да влязат на територията на ЕС. Има редица причини защо тези цифри се увеличиха. Една от тях е, че имаме постоянен поток от Близкия изток и от Северна Африка. Но от миналата година имаше и много бежанци от Украйна. Един от въпросите, които обсъждаме на европейско ниво и то доста често, е либерализирането на визовия режим между някои европейски страни, които не са членове на Шенген или Европейския съюз, например Сърбия и Босна и Херцеговина. Забелязваме, че редица хора, особено от Африка, но също и от Азия, например Бурунди, Индия, както и Куба, се опитват да стигнат в Европа. За първи път забелязахме толкова много нелегални мигранти от тези страни, които законно и без никакви формалности кацат на летищата в Белград или Сараево. След това те продължават пътуването си до границата между Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, опитвайки се нелегално да преминат през зелените ни граници и искат убежище. И Европейският съюз вече уведоми нашите съседи, че ще трябва да приведат външната си политика в съответствие с общата европейска политика за сигурност, особено визовия режим. Това е едно от предварителните условия за страните кандидатки за ЕС да се хармонизират в това отношение с правото на Европейския съюз. Ние се опитваме и ще продължим да се опитваме да им помагаме, защото без този либерализиран визов режим предполагаме, че миграционният натиск ще спадне.

БНТ: Какви са промените за страната по отношение на въздушната граница?

Давор Божинович: Все още сме в същия режим. Ще премахнем граничния контрол със страните членки на Шенген на 26 март. Причината е, че авиокомпаниите резервират техните слотове за една година. И на 26 март ще бъде смяната на часовото време от зимно към лятно часово време. От този ден, 26 март, по-голямата част от полетите от и в Хърватия ще станат вътрешни полети. Сега 20% от нашия въздушен трафик е вътрешен и 80 процента са чуждестранни полети. Тези цифри напълно ще се променят. 80% от нашия трафик ще бъде вътрешен. Това означава без никакъв граничен контрол.

БНТ: Сега Хърватия ще може да издава шенгенски визи. Кажете ни повече за този процес.

Давор Божинович: Това означава, че хърватските визи ще бъдат валидни във всички страни членки на Шенген. В Хърватия вече има 100 процента съответствие с визовата информационна система на Европейския съюз, всъщност на Шенген. Тоест всеки, който има виза за която и да е държава членка на Шенген, може да влезе в Хърватия без никакви визови формалности. Това е една от областите, една от осемте области, които трябваше да приведем в съответствие със законодателството от Шенген по време на преговорите.

БНТ: Какво мислите за България в Шенген?

Давор Божинович: Хърватия подкрепя България като страна член на Шенгенската зона. Това е наша политика и ще продължи да бъде. Ние смятаме, че България и Румъния трябва да станат членове на Шенген скоро и ще работим в тази посока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Пазарджик Тодор Попов дари Папа Франциск с епип на волейболния Хебър
Кметът на Пазарджик Тодор Попов дари Папа Франциск с епип на волейболния Хебър
Лилчо Арсов става скаут в школата на Лудогорец
Лилчо Арсов става скаут в школата на Лудогорец