НОВИНИ

Борислав Сарафов: Не мисля, че главният прокурор е безконтролен

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:33, 11.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, ако се приеме в този вид предлаганият от МС механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Аз не мисля, че главният прокурор е безконтролен, той се отчита пред Народното събрание, има и механизъм за търсене на отговорност, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в кулоарите на парламента.

Пет законопроекта бяха разгледани днес в правна комисия, включително във връзка с въвеждането на контрол над главния прокурор.

"Ако тези текстове бъдат приети, ще сезираме Конституционния съд. Този механизъм, който е предложен, изисква разследването да бъде проведено от разследващи полицаи от Министерството на вътрешните работи. И в момента в МВР няма механизъм за случайно разпределение на дела, въпреки законовото изискване за това. Това да се разследва главният прокурор от разследващ полицай, посочен пряко от министъра и избран от него, означава политическа репресия", допълни Борислав Сарафов и поясни, че според колегите му се прави опит за овладяване на съдебната система.

Според Борислав Сарафов липсата на случайно разпределение на дела води до изкривяване на разследването.

По думите му предложените текстове са крайно противоконституционни и ако бъдат приети това ще е открито погазване и потъпкване на Конституцията на Република България.

"Трябва да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни", добави директорът на НСлС.

Дебатът на първо четене се състоя в отсъствието на Иван Гешев, който е на посещение в Турция. От прокуратурата не са против да има механизъм за разследване на ръководителя на държавното обвинение, но настояват механизмите да бъдат коректни и законосъобразни, а изложените до момента считат за противоконституционни и удобни за саморазправа. Служебният министър на правосъдието защити законопректа на МС. Любопитното в днешното заседание на правната комисия беше обръщението на председателя на парламента в началото му, което не е обичайна практика.

"Трябва така да направим, такива нови закони да се направят сериозни - бавно и мъдро, за да можем да върнем доверието в българското правосъдеие на българските граждани", призова Рашидов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов за третия мандат: Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента
Христо Иванов за третия мандат: Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента
Отново скандал с Центъра за спешна помощ във Враца след трагедия на пътя (видео)
Отново скандал с Центъра за спешна помощ във Враца след трагедия на пътя (видео)