НОВИНИ

След ареста на Дейвид Бодил: НС ще изслуша ръководствата на МВР и ДАНС

Николай Минков
от Николай Минков
10:55, 11.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали в парламента по темата за националната сигурност, след като ГЕРБ поиска изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев и на председателя на ДАНС Пламен Тончев за заловения Дейвид Бодил. Младият мъж беше арестуван от спецполицаи вчера в никополското село Любеново. Той е издирван с червена бюлетина от Интерпол, а британските власти го разследват за тероризъм.

В дома на заловения британец са открити схеми как се прави бомба и как се взривява

От ГЕРБ искат подробности и за информацията, че Албена Симеонова от ПГ на "Демократична България" е била в контакт с него и какви са били взаимоотношенията им.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

"Нека Албена Симеонова да излезе и обясни, Христо Иванов да обясни, генерал Атанасов, какво се с случило с нея. Ако искате, представители на българските служби да дойдат и да кажат какво се е случило с Албена Симеонова. Някой да каже дали тя се нуждае от защита от НСО или от разпит", заяви Георг Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Демократична България" заявиха, че ще подкрепят предложението за изслушванията, за да не се правят интерпретации по адрес на Симеонова.

"Ние от ДБ ще подкрепим предложението да се изслушат вътрешният министър и председателят на ДАНС, защото се правят интерпретации - да се унижава един почтен човек, каквато е г-жа Симеонова. Никога не съм целувал ръка на Бойко Борисов и няма да я целуна", посочи Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България".

"Става въпрос за много неприятни случаи на пробив в националната сигурност на републиката. България е пробито дъно - разграден двор", заяви Костадин Костадинов, ПГ на "Възраждане".

"Загубихме 2 часа в политическо говорене. Освен, че с часове използваме парламентарната трибуна за политически разправии, трябва да приемаме закони. Законът на "БСП за България" за трафика на мигранти стои втори месец непокътнат. Предложихме увеличение на наказанията и отнемане на превозно средство и редица мерки, внесени преди 2 месеца", каза Корнелия Нинова от "БСП за България".

"Когато става въпрос за важни теми - тази седмица стана ясно за незаконното строителство за над 1 млрд. на магистрала "Хемус" и откраднатите пари от язовирите", посочи Искрен Митев от "Продължаваме промяната"

"Моля, като кажете "откраднати пари", да кажете кой ги е откраднал, иначе е нехигиенично. 240 човека не са ги откраднали. Посочете го и го дайте на прокурор", прикани председателят на парламента Вежди Рашидов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Самата Албена Симеонова от "Демократична България" не се включи в спора в пленарната зала. В кулоарите коментира лаконично, че ще изслуша с интерес ръководствата на МВР и ДАНС по казуса.

Пред БНТ вчера тя коментира, че няма нищо общо със задържания и не е предполагала, че той се издирва от Интерпол.

Албена Симеонова: Издирваният от Интерпол британец няма нищо общо с мен

Британецът Дейвид Бодил беше задържан от спецполицаи вчера в никополското село Любеново, където баба му и дядо му притежават къща. Албена Симеонова също има имот в селото.

В "Денят започва" вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че арестът е реализация на ДАНС. Той увери, че всички процедури по казуса ще бъдат спазени стриктно и прогнозира, че вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт загуби във Финикс, Стеф Къри се завърна в игра с 24 точки
Голдън Стейт загуби във Финикс, Стеф Къри се завърна в игра с 24 точки
Джокович влезе в Изпълкома на Асоциацията на професионалните играчи по тенис
Джокович влезе в Изпълкома на Асоциацията на професионалните играчи по тенис