НОВИНИ

Ръст в продажбата на превозни документи след въвеждането на новата система в градския транспорт на София

bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 11.01.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст в продажбата на преводни документи за първите десет дни на новата година, отчитат от Столична община.

В "Денят започва" заместник-председателят на Комисията по транспорта към Столичния общински съвет Зафир Зарков от ГЕРБ коментира, че това доказва, че хартиеният билет е бил предпоставка за гратис пътувания.

По думите на Зарков преди въвеждането на новата система София е останала последният голям европейски град с карта за една линия. Той обясни решението за премахване на този вид документ:

"Според експертите картата за една линия не стимулира хората да ползват транспорт извън служебните им задължения. За другите пътувания ползват други начини, например, личния си автомобил. Освен това картата за една линия стимулира повече гратис пътувания за една-две спирки. Идеята е да задържим цените на документите, които касаят цялата система, за да насърчим хората да ползват градския транспорт".

Бойко Димитров, общински съветник от "Демократична България", коментира, че има различни начини за въвеждане на документи за хора, които ползват по-ограничено градски транспорт и това трябва да е обект на дискусия. Според него след въвеждането на новата система вече е късно да се връща картата за една линия.

"Трябва да започнем дебата за справедливото таксуване. Връщането на картата за една линия би трябвало да стане преди промяната. Сега ще е много трудно. Има различни варианти, при които тези, ползващи по-малко услугата, да го правят - карти само за наземен транспорт или само за метро, зониране и т.н.", посочи той.

Ако финансовата стабилност и развитието на градския транспорт зависеха само от цената на превозните документи, цената би трябвало да е с 50%-60% по-висока, коментира още Зафир Зарков.

Той призова хората да валидират картите си при всяко качване в превозно средство на градския транспорт, въпреки гратисния период за това.

"Защо е важно валидирането - то и сега е задължително и целта му е да покаже как се ползва градският транспорт. Тази информация ще бъде използвана, за да се коригират разписанията. Много често се коментира, че трамваят тръгва една минута преди автобуса, който идва от някое село в нашата община. Когато се видят пътникопотоците и хората как пътуват, ще бъде разместена така транспортната схема, че транспорта да е приятелски настроен към жителите на Столична община", каза Зарков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните националки до 17 г. победиха Гърция в контрола
Волейболните националки до 17 г. победиха Гърция в контрола
Мъж намушка с нож няколко души на гара в Париж
Мъж намушка с нож няколко души на гара в Париж