НОВИНИ

Още един полицай е дисциплинарно уволнен по казуса "Семерджиев"

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 11.01.2023
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Още един полицай е уволнен дисциплинарно след разследването на полицейския чадър над Георги Семерджиев. Това обяви в "Денят започва" министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Става въпрос за приятеля на Симона Радева, който е работил в 4-о Районно управление и е сред първите, озовали се на катастрофата на бул. "Черни връх", при която бяха убити две млади жени.

В края на декември адвокатът на семейството на Хариет Стефанович - една от жертвите на катастрофата, изнесе данни, според които приятелят на Симона Радева - полицаят от Четвърто районно управление Мирослав Якимов не е снел данните на свидетел, който е видял Семерджиев да бяга от мястото на катастрофата.

Скандални факти за опит да бъде укрит Георги Семерджиев след катастрофата на бул. "Черни връх"

В "Денят започва" министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че разплитането на казуса с полицейския чадър над Георги Семерджиев, е стигнало своя край. Извън уволнените дисциплинарно полицаи, още 38 служители на реда са наказани по някакъв начин заради случая.

"Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции че не се чисти", каза Демерджиев.

Парични награди стимулират служителите на реда, които съвестно изпълняват задълженията си, каза още вътрешният министър. Такива, например, са получили всички, които са заловили незаконни мигранти.

Според Демерджиев трябва да се въведат солидни привилегии за пенсионираните полицаи, които са изпълнили службата си без нарушения. Целта е те да се превърнат в стимул за добра работа на служителите на реда.

МВР все още няма отговор от Русия защо журналистът Христо Грозев е обявен за федерално издирване, каза още Демерджиев.

"В зависимост от отговора от руска страна ще преценим какви действия да предприемем. По случая държавата си свърши работата доколкото може. Следим го много внимателно. Там, където е необходимо, се намесват и службите", посочи той.

Журналистът Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да се прибере в България (обобщение)

Задържането на британеца Дейвид Бодил, който се издирва от Интерпол, е реализация на ДАНС, с участието на МВР. Иван Демерджиев определи ареста като рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци.

Британец, издирван от Интерпол, е задържан от спецполицаи в село Любеново

Не е имало особена съпротива при ареста на Дейвид Бодил, посочи още вътрешният министър. Той увери, че всички процедури по казуса ще бъдат спазени стриктно и прогнозира, че вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.

Психично болният мъж, който вчера стреля по 3-то Районно управление в София е правил начални опити да произвежда взривни вещества. В момента тече проверка как психично болният мъж се е сдобил с ловна карабина. В дома му са намерени още незаконни боеприпаси.

Стрелецът по 3-то РУ е опитвал да разработва взривни вещества

Вътрешният министър коментира още, че протестите на близките на загинали при катастрофи са основателни, защото е накърнено сериозно чувството за справедливост.

"Оказва се, че част от подсъдимите са хора с висок социален статус по места и очевидно в тези случаи съдебната система подхожда снизходително. Затова ще поискаме промени в закона за движение по пътищата, защото се оказва, че част от тези шофьори имат много нарушения през годините, включително и след като им е отнета правоспособността. Част от проблемите, с които се сблъскваме е, че не можем да използваме пълноценно всички технически средства, с които разполагаме.", коментира той.

МВР ще настоява промените в закона за движение по пътищата и още 3 - 4 законопроекта, насочени срещу престъпността, да бъдат разгледани приоритетно от Народното събрание.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелецът по 3-то РУ е опитвал да изработва взривни вещества
Стрелецът по 3-то РУ е опитвал да изработва взривни вещества
Строг контрол: Следят за грипоподобни симптоми учениците в Бургас
Строг контрол: Следят за грипоподобни симптоми учениците в Бургас