НОВИНИ

Журналистът Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да се прибере в България (обобщение)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:15, 05.01.2023
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разследващият журналист Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да се прибере в България. Пред парламентарната Комисия за контрол над службите той каза, че в страната, в която той и семейството му пребивават, има денонощна закрила от полицията.

За Христо Грозев няма съмнения, че дейността му като разследващ журналист през последните 7 години е причина за за издирването му от Руската федерация. Получил е черен печат за влизане в Русия още през 2016 г. Затова за него е невъзможна тезата на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, че издирването му е чисто послание към него, че не е добре дошъл в Русия.

ПП и ДБ смятат, че трябва да се предприемат решителни мерки за защита на журналиста. От ГЕРБ-СДС настояват България да изгради механизъм за санкции срещу Руската федерация. От "Възраждане" попитаха по каква причина Грозев се титулува като разследващ журналист.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Христо Грозев пред БНТ: Очаквам защита от българската държава, четири други страни ми предложиха помощ

Втора поредна седмица Христо Грозев все още не знае защо Руската федерация го издирва. Пред депутатите в Комисията за контрол над службите, той се позова на информация от "РИА Новости", че обвинението срещу него е на базата на закона за фалшивите новини.

Христо Грозев - разследващ журналист: "Едно разследване публикувано преди месец и половина идентифицира руски секретен отдел, който отговаря за крилати ракети, които причиниха много невинни жертви".

Като причина Грозев посочи и работата си като разследващ журналист през последните седем години. Той отхвърли версията на руския посланик у нас, че го издирват само в Русия.

Христо Грозев: "Аз получих черен печат за влизане в Русия още през 2016 година.

Елеонора Митрофанова: Нямам информация защо търсят Христо Грозев

Грозев разказа и за своите разследвания с българска следа.

Христо Грозев: "През последните години аз имам информация че се разследва и е повдигнато обвинение към заподозряните в едно от нашите разследвания за отравянето на господин Емилиян Гебрев през 2015 година от представители на руското военно разузнаване в България. От друга страна разследването е спряно за да се получи достъп до обвиняемите".

Грозев заяви, че след като руския посланик у нас беше извикан във външното ни министерство, е общувал само с правоохранителни органи и ДАНС, които единствено от България проявили интерес към него. Има очаквания към държавата.

Христо Грозев: "Това е атака върху свободната журналистика извън Русия. Това е заплаха за всички журналисти по света. България е длъжна да изисква обяснения и да се каже на Русия, че това е недопустима практика".

От ПП смятат, че трябва да се предприемат решителни мерки относно защитата на Христо Грозев.

Петър Петров, "Продължаваме Промяната": "Българската държава трябва да предприеме незабавни и решителни мерки срещу обявяването в края на изминалата година за издирване от Руската федерация на разследващия журналист Христо Грозев".

От ПП изтъкнаха, че е от голямо значение за националната ни сигурност какъв е напредъка на работа на българската прокуратура и дали тя обслужва българския интерес.

Даниел Митов, ГЕРБ СДС: "Хубаво е да се помисли да се призове българското правителство да предприеме механизъм за прилагане на санкции срещу Руската федерация. Подобен механизъм липсва, бившето правителство не направи нищо в тази посока от началото на войната".

От "Възраждане" попитаха защо Грозев се титулува като разследващ журналист.

Николай Дренчев, "Възраждане": "Ние имаме като спомен от неговата работа в България - спекулативни сделки, опити за овладяване на медии, проблеми с българското правосъдие и въобще неща които се разминават с този героичен ореол".

От партията предложиха да предадат Христо Грозев на руското правосъдие.

Ивайло Мирчев, ДБ: "В случая става дума за страна, която от европейския парламент е определена като страна подкрепяща тероризма, която страна обявява един български гражданин за издирване.

Ивайло Мирчев: Вероятната причина за издирването на Христо Грозев е негово разследване

Министерството на вътрешните работи още не разполага с информация каква е причината за издирването на Христо Грозев.

В Калофер служебният премиер Гълъб Донев коментира казуса така:

"Независимо, че той не беше на континента Европа, на съвсем друг континент - съответно българските служби за сигурност, съвместно с партньорските служби, създадоха условия Христо Грозев да се прибере до дома, в който живее във Виена безпрепятствено, така че сигурността му е гарантирана, поддържа се постоянна връзка с него".

По темата работиха: Милена Кирова и Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промениха програмата на рали „Дакар“ заради дъждовете в Саудитска Арабия
Промениха програмата на рали „Дакар“ заради дъждовете в Саудитска Арабия
Бетис и Осасуна се класираха за осминафиналите на турнира за Купата на Краля
Бетис и Осасуна се класираха за осминафиналите на турнира за Купата на Краля