НОВИНИ

Пожарникар спасил хората от горящия влак Варна - София

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 05.01.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарникар предотврати трагедия с бързия влак Варна - София, който се запали вчера край Пордим.

Главен инспектор Александър Ветов по случайност е пътувал в първия вагон на влака, чийто локомотив избухна в пламъци заради техническа неизправност.

Без неговата намеса, е щяло да се стигне дори до по-голям по мащаби инцидент от този с изгорелия влак край Червен бряг през 2008-а, когато загинаха 9 души.

Локомотивът на влака Варна - София се запали край Пордим

"Герой не бих казал, че се чувствам. Аз съм си избрал да съм пожарникар", каза комисар Станислав Атанасов – директор на РСПБЗН-Плевен.

Всичко става за секунди. Малко след жп гара „Пордим“ от машинното отделение на локомотива излизат дим и искри. Без да губи самообладание, Александър Ветов, който е трето поколение пожарникар, взима най-важното и правилно решение в тази екстремна ситуация. Заповядва на машинистите да затворят вратите на машинното отделение, за да се задейства гасителната инсталация и нарежда на диспечера да спрат електрозахранването по жп трасето. Без да осъзнава се оказва на първа линия в овладяването на пожара.

"Видях, че падат изгорели части от локомотива долу на релсите. Хората назад във влака от дезинформацията изпаднаха в паника, започнаха да говорят, че влакът ще се запали. Успокоих ги, че няма опасност за техния живот. Казах им да влязат в 3,4 вагон да се стоплят", разказва гл.инсп. Александър Ветов.

Докато успокоява майките с децата и възрастните хора, огнеборецът организирал машинистите да направят просека в близката гора, за да могат колегите му по-бързо и лесно да стигнат с пожарната техника до влака.

"Локомотивът е електрически, в него има голямо количество електропроводници, пластмасови части, съоръжения с масло, които са предпоставка за разпространение на горенето. С пожарогасителите и самата система овладяхме ситуацията. Чувствах се много сигурен, тъй като академията на МВР ме е научила да бъда точно такъв - спокоен в кризисна ситуация", разказва той.

Според пожарникарите огънят е пламнал заради късо съединение в кабелите, от прокуратурата потвърдиха, че техническа неизправност е довела до инцидента. А ден след него инспектор Ветов казва, че ще продължи да пътува с влака от Левски до Плевен и обратно, както прави всеки ден вече 13 години.

Дефектирали силови кабели са причинили пожара във влака Варна - София

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетис и Осасуна се класираха за осминафиналите на турнира за Купата на Краля
Бетис и Осасуна се класираха за осминафиналите на турнира за Купата на Краля
БК Монтана 2003 започва участието си във втория етап на Адриатическата лига на 11 януари
БК Монтана 2003 започва участието си във втория етап на Адриатическата лига на 11 януари