НОВИНИ

Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:00, 05.01.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес - въпросът остава без отговор трети ден, след няколко драматични вота, завършили без избор.

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори през ноември, но въпреки това техният кандидат не успя да спечели председателското място.

Републиканците разполагат с 222 места и имат достатъчно преимущество пред демократите, които заемат 213 места.

За да бъде избран председател, той трябва да има подкрепата на 218 представители, а докато това не стане, работата им е блокирана и те не могат дори да положат клетва.

Нов ден над Капитолия. С очакване за развръзка след две денонощия, шест вота и нулев резултат за избор на председател на Камарата на представителите. 100 години след последния път, когато председателят не е бил гласуван от раз. Един вот, смятан за формалност, доведе до тежък раздор в редиците на републиканците, политическо напрежение и парализиране работата на конгресмените.

Кевин Маккарти, който в продължение на четири години беше лидер на малцинството в Камарата, вече се виждаше на председателския подиум, когато пред него се изправи стена от 20 републиканци, решени да гласуват срещу него докрай.

Групата, наречена "никога-Кевин", смята, че той не е личността, която на толкова важен пост да се бори за интересите на партията срещу президента - демократ и при доминиран от демократите Сенат. Поведението им сериозно подразни съпартийците им.

"Готови сме за компромис, не за капитулация. Тук има 222 - ма републиканци. И ако 20 души искат да карат влака както пожелаят, 202 - ма от нас могат да си вървят у дома. Това е капитулация и няма да я допуснем", каза републиканецът Дерик ван Орден.

"Ще гласувам за Кевин Маккарти, докато бъде предлаган", каза републиканецът Майк Уолц.

Президентът Джо Байдън напомни на конгресмените, че светът ги наблюдава, а Доналд Тръмп, който ще се бори за президентския пост, се обърна към бунтовниците с призив да подкрепят Кевин Маккарти, но и това не помогна. Неспособността на републиканците да се обединят около общ кандидат предизвика коментари за вакуум в лидерството на партията.

Унизителната ситуация събуди задоволство у някои демократи, които демонстративно си донесоха пуканки в залата.

Снимки: БГНЕС

Възможните варианти оттук нататък.

Първи вариант: Кевин Маккарти печели като надделява над хардлайнерите-републиканци.

Втори вариант: Кевин Маккарти признава поражението. Републиканците издигат друг кандидат, като първи в списъка на спряганите имена е Стив Скализ, който обаче изглежда няма желание да се бори за поста. Остават все пак достатъчно претенденти, които имат амбицията да стиснат председателското чукче.

Трети вариант: Републиканците и демократите си подават ръка в името на общ претендент, пък бил той и демократ. През 1923 година председателят на Камарата е бил избран при деветия вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полярният ни кораб акостира на пристанището в Картахена (СНИМКИ)
Полярният ни кораб акостира на пристанището в Картахена (СНИМКИ)
ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения за закриването на въглищните централи
ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения за закриването на въглищните централи