НОВИНИ

Инфлацията в еврозоната тръгна надолу

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
14:30, 05.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Очакванията са инфлацията в еврозоната да се понижи с 0,3% до 9,8 на сто. Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде първо намаляване на инфлационния натиск от една година насам. Официално инфлацията в еврозоната за ноември месец беше 10,1% - рекордна от създаването на паричния съюз на Стария континент.

През миналата година Европейската централна банка повиши лихвените нива общо четири пъти в стремеж да се справи с нарастващата инфлация.

В момента основният лихвен процент на банката е 2,5 базисни пункта.

Въпреки положителната новина, в скорошно интервю за американския канал CBS, председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира, че "за по-голямата част от световната икономика тази година ще бъде по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си".

"Защото трите големи икономики - САЩ, ЕС и Китай, се забавят едновременно. САЩ са най-устойчиви. САЩ може да избегнат рецесията. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен. Това обаче трябва да се приеме със смесени чувства, защото ако пазарът на труда е много силен, Федералният резерв трябва да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, за да намали инфлацията", допълни Кристалина Георгиева.

По думите ѝ Европейският съюз е много тежко засегнат от войната в Украйна.

"Половината Европейски съюз ще бъде в рецесия през следващата година. Икономиката на Китай ще се забави още повече тази година. Следващата година обаче ще бъде още по-трудна година за Китай и това се изразява в негативните тенденции в световен мащаб", каза още Кристалина Георгиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган призова Путин за едностранно прекратяване на огъня
Ердоган призова Путин за едностранно прекратяване на огъня
ЦСКА привлече Тобиас Хайнц (ВИДЕО)
ЦСКА привлече Тобиас Хайнц (ВИДЕО)