НОВИНИ

След скандал Народното събрание прие доклада "Джемкорп"

Николай Минков
от Николай Минков
12:11, 05.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бурни дебати в парламента при дебатите по доклада на временната комисия за подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с "Gemcorp" и "IP3 corporation" от правителството на Кирил Петков. След скандали продължили почти през целия пленарен ден, Народното събрание прие заключенията и ги изпрати на МВР и ДАНС.

Докладът бе приет със 129 гласа "за", 54 "против" и 8 "въздържали се".

До обяд пленарния ден беше посветен на заключенията в доклада - цели 175 страници. Беше представен в продължение на час и половина от председателя на временната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

Скандалът се разрази, след като бяха представени заключенията на комисията, че меморандумът е сключен противоконституционно.

"Меморандумът с "Gemcorp" и "IP3" е изготвен без да е спазен принципът за публичност и прозрачност, в нарушение на нормативно установения ред, в това число Конституцията на Република България, договора за Евроатом и устройствения правилник на МС. Видно от гореизложеното, лицата, подготвили и подписали меморандума, не са защитили в максимална степен финансовите и имуществени интереси на българската страна", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

"След като г-жа Трифонова не можа да намери нито един лев инвестиции за България, докато беше шеф на Агенцията по инвестиции, сега г-жа Трифонова като шеф на временната комисия не можа да установи дори един лев щета, вреда за държавата ни вследствие на подписване на меморандума с "Gemcorp" и "IP3". Колеги, днес ставаме свидетели на поредния панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарната зала. Една и съща тема се претопля за пореден път", заяви Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

"Г-н Петков, вие правите едно доста, бих казала, шарлатанско действие. Вие, господин Петков, вместо да подпишете с компанията, която е базирана в Лондон и на която ние можем да установим собствеността, в последния момент подписвате с офшорката. Вие, вашето правителство. Вие къде бяхте или не знаете? Вие тук дори не знаехте с кого сте подписал и дойдохте и излъгахте от трибуната всички народни представители, че сте възложили проверки, че няма руски капитали", заяви Десислава Трифонова.

"Г-н Сабрутев, ще оставя това кошче тук, за да можете да оставите този доклад на мястото, където заслужава да бъде оставен, точно там, където ще го остави историята, там, където го оставиха и нашите зрители, там, където го остави и залата - в кошчето за боклука", заяви Искрен Митев от "Продължаваме Промяната".

"Навярно ще обогатим нашия правилник по-нататък с флашмоб, като част от процедурата по изказвания, реплики и дуплики", заяви Росен Желязков, заместник-председател на НС.

"Час и половина загубихте време да обяснявате ПП на ГЕРБ кой по-лошо е управлявал. Вчера ви предложих за 29-и път да подкрепите Кодекса на труда за минимална работна заплата. Тази точка продължава да бъде в дневния ред в седмичната програма. Вие продължавате да губите времето на българския парламент със скандали", заяви Георги Свиленски от БСП.

"Този ден ние направихме един цирк, един панаир и дадохме на хората зрелища, щях да кажа хляб и зрелища, само че Вие, тези, които не излизате от жълтите павета, не знаете, че хляб вече няма", каза Искра Михайлова от "Възраждане".

Парламентът прие извънредна точка и реши да удължи работното време до приключване на изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев за участието на служители на МВР в трафик на мигранти и зачестилите случаи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с Бенедикт XVI: Папа Франциск води траурната церемония
Последно сбогом с Бенедикт XVI: Папа Франциск води траурната церемония
CEV увеличи броя на участниците на Евроволей при подрастващите
CEV увеличи броя на участниците на Евроволей при подрастващите