НОВИНИ

Стачка на лекарите във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:38, 05.01.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Протест във Франция. Лекарите на свободна практика затвориха кабинетите си с искане за увеличение на цените за консултации на 50 евро, а не 25, както е в момента.

Здравните власти определиха искането като екстравагантно и осъдиха стачката заради влошената епидемична обстановка в страната. За днес в Париж е организирано протестно шествие на лекари.

Стачка на общопрактикуващи лекари във Франция в момент, когато страната е изправена пред тройна епидемия - грип, COVID-19 и бронхиолит.

Протестът на медиците на свободна практика не беше подкрепен от повечето синдикати, но те все пак увериха, че споделят недоволството им.

Искането е за удвояване на тарифата за консултация от 25 на 50 евро. Във Франция около 57 000 от общо 80 000 общопрактикуващи лекари и 43 000 от общо 126 000 специалисти са на свободна практика.

"Вече 30 години политиците взимат грешни решения, за да намалят броя на лекарите. Проблемът, че липсва мотивация, защото животът на свободна практика не е мечта. 54 часа средно работа на седмица, а в най-тежките случаи и до 80 часа. Заплащането не съответства на 10 години обучение и жертви", заяви Рено Милие, лекар.

"Искаме да кажем на обществото, че имаме нужда от по-добри условия на работа. Желанието ни е да имаме повече време за пациентите. 20 - 25% от работата ни е административна. Ако цената за консултация се увеличи на 50 евро, ще можем да инвестираме в кабинетите си, както и да вземем секретар, който да поеме административните задачи", допълни Селин Бретел, общопрактикуващ лекар.

Административната работа отнема на лекарите на свободна практика около 12 часа седмично и често близо десет медици разчитат на един помощник. Цените на консултациите не са увеличавани от 20 години, а разходите растат, особено на фона на настоящата инфлация, подчертават протестиращите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български шофьор на камион е причинил катастрофа с линейка в Румъния, загинало е дете
Български шофьор на камион е причинил катастрофа с линейка в Румъния, загинало е дете
Тежка катастрофа във Враца - седем души са в болница (СНИМКИ/ВИДЕО)
Тежка катастрофа във Враца - седем души са в болница (СНИМКИ/ВИДЕО)