НОВИНИ

Барман и готвач от Перник помагали на полицая, арестуван за трафик на мигранти

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:28, 05.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Двама съучастници е имал арестуваният за трафик на мигранти полицай, съобщиха от прокуратурата. Те били негови познати от Перник, наети от него да управляват двете пилотни коли, ескортиращи буса с мигранти, заловен вчера на магистрала "Тракия".

Задачата им е била да предупреждават за полицейски патрули. Така задържаните вече са 4 души- двамата шофьори на бусовете и помагачите им в пилотни коли.

За да се установи дали има и други участници в схемата, са прегледани записи от камерите по пътя от Бургас и така са разкрити помагачите на полицая - и двамата от град Перник.

"Две патрулни коли - двете са Голфове пернишки приятели на извършителя на полицая. Единият е барман, другият е готвач, които на всичкото отгоре извънпроцесуално са заявили, те са задържани и двамата към момента за 24 часа, и са заявили че и друг път са били наемани и от същия полицай да бъдат пилотни коли ", каза Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив.

Полицаят Денислав Борисов се е признал за виновен. Той е от софийското звено Специализирани полицейски сили. Единственото обяснение, което е дал по случая, е, че има кредити затова се захванал с превоз на мигранти, обясниха от прокуратурата.

"Може да си представите, в една такава ситуация, в която са загинали негови колеги - този служител... четирима загинали негови колеги в страната - този служител да прояви такава дързост и да участва в едно такова престъпление", каза Чавдар Грошев.

В пернишкия квартал Калкас днес къщата на семейството на Борисов остана пуста. Втори ден стои затворен и ресторантът на родителите му. Съседите не можеха да повярват, че Денислав е замесен в трафик.

Вчера няколко часа преди да бъде спрян управлявания от полицая бус с мигранти, само на километър разстояние по магистралата беше заловен и друг микробус с 25 мъже в него. Разследващите установили, че и двете превозни средства са тръгнали от едно и също бургаско село в посока границата със Сърбия и търсят връзка между двата случая. Водачът на първия бус мъж от Харманли, оказал пълно съдействие при разследването.

"Прави обвиняемият пълни самопризнания, разказва цялата схема. Имаме тука определено надежди да достигнем до малко по-висшо ниво в организацията, която е създадена за канала. За него стана ясно, че е взел 4800 лева за да превози бежанците", каза Атанас Илиев.

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" за 23-годишния полицай Денислав Борисов.

По темата работиха: Златин Бояджиев, Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарджик ще бъде домакин на финалния турнир за Купата на България
Пазарджик ще бъде домакин на финалния турнир за Купата на България
Футболистите на ЦСКА ще изиграят шест контроли в Турция
Футболистите на ЦСКА ще изиграят шест контроли в Турция