НОВИНИ

Гълъб Донев: ПВУ задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, ще искаме предоговаряне

bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 05.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Заложените параметри в сегашния План за възстановяване и устойчивост не са добре за България. Предходното правителство е поело ангажимент в ПВУ за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности, които ако бъдат затворени, ще нанесат щета на българската икономика и в сигурността на енергийната система у нас и в региона. Това каза пред журналисти премиерът Гълъб Донев, който е на посещение в Калофер.

Донев заяви, че са в постоянен контакт с различните служби на ЕК и ако ЕСК възприеме, имат възможност да предоговорят, заложеното в Плана. Той сега задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е премливо, каза Донев. Служебното правителство ще настоява този поет ангажимент да бъде преразгледан и отсрочен във времето.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Донев заяви, че ще внесат и електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на този сектор у нас в перспектива. Предвижда се залагането на нови ядрени мощности. Ще бъдат заложени всички възможни източници - както зелената енергия, възобновяемите енергийни източници.

Гълъб Донев коментира и казусът с Христо Грозев като каза, че българското правителство и служби са поддържали връзка с него още преди да стане "медийно популярна темата". Българските служби за сигурност, съвместно с партньорските служби, създадоха условия Грозев да се прибере във Виена, където живее, безпрепятствено. Сигурността му е гарантирана. Поддържа се постоянна връзка с него, каза служебният премиер.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летящ старт за годината на Карина Константинова в Исландия
Летящ старт за годината на Карина Константинова в Исландия
Младите български тенисисти са в Топ 100 на Тенис Европа
Младите български тенисисти са в Топ 100 на Тенис Европа