НОВИНИ

ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения за закриването на въглищните централи

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:53, 05.01.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От ГЕРБ днес поискаха парламентът с проекторешение да задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост. От партията обвиниха бившия вицепремиер Асен Василев, че е поел едноличен ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

Василев категорично отрече тези обвинения, а по-късно от "Продължаваме Промяната" внесоха проекторешение, с което служебното правителство да бъде задължено да проведе разговори с Еврокомисията за разсрочване на декарбонизацията.

От ГЕБР се позовават на писмо от служебния министър на енергетиката, в което се посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев. Бойко Борисов изчисли, че щетите от еднолично взетото от Василев решение за затваряне на Маришките централи са за над 5 милиарда лева. По думите му тогава Асен Василев очевидно е иззел функциите и на премиер.

"Това е моментът синдикатите ясно да заявят позицията си и да подкрепят това решение до края на седмицата да бъде отворен Планът за възстановяване. Това е „последният шанс" да се спасят над 4% от Брутния вътрешен продукт на страната. Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос и няма държавата да купува ток, за да им го дарява", каза Борисов.

ГЕРБ поискаха парламентът да задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване

Темата предизвика скандал в кулоарите на парламента. Асен Василев отговори, че тяхната позиция е била, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснат България да замества въглищни с газови мощности. Последва остър словесен сблъсък между него и Жечо Станков от ГЕРБ и взаимни обвинения в лъжа

"2020 г. е поет ангажимент за 55% намаляване и затваряне", каза Василев.

"Няма такъв ангажимент", каза Станков.

"2022 г. беше успяно това да бъде предоговорено на 40%, без затваряне. Сега след войната в Украйна и енергийната криза има възможност за още едно предоговаряне. То ще се случи много по-силно и много по-добре, ако стане заедно с Гърция и Румъния, защото Мариците помагат и на тях, не само на нас. Ние сме внесли решение в НС, което ясно казва, че трябва да работим с Румъния и Гърция, за да можем да постигнем резултат. Ако почнем сами да се запъваме, шансът за постигане на резултат е това, което г-н Борисов направи през 2020 г. Да клекне на решението на ЕК", каза Василев.

"Тук имаме отговор от министъра на енергетиката, който казва, че директно финансовият министър е поел ангажимент", каза Станков.

Василев отговори на Борисов: Отрече да е поемал ангажимент за въглищните централи

По-късно от ПП съобщиха, че са внесли проекторешение за задължаване на служебното правителство да подготви и проведе разговори с ЕК с цел разсрочване във времето на ангажиментите за декарбонизация по Плана за възстановяване.

"Продължаваме Промяната" внесе проект за предоговаряне на целите за енергиен преход

"Ние още от декември миналата година подписахме и подкрепихме декларацията на синдикатите, която е за предоговаряне на ПВУ", каза Радослав Рибарски от ПГ на "Продължаваме Промяната".

Шанс затова дава и новият инструмент на Евросъюза "РИПАУЪРЕЮ", създаден заради войната в Украйна, подчерта още Рибарски.

По темата работиха: Ирина Цонева и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес?
Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес?
Отново запалени отпадъци в Аджисан махала в Пловдив
Отново запалени отпадъци в Аджисан махала в Пловдив