НОВИНИ

"Продължаваме Промяната" внесе проект за предоговаряне на целите за енергиен преход

продължаваме промяната внесе проект предоговаряне целите енергиен преход
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 05.01.2023
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" внесе проект на решение за иницииране на срещи с Румъния и Гърция за преговори с ЕК за адаптиране на изискванията и целите за енергиен преход.

"Припомняме, че още през декември 2020-а призовахме служебното правителство да започне незабавни преговори с ЕК за адаптиране на сроковете за намаляване на въглеродните емисии към новата енергийна среда след началото на войната.

Смятаме, с оглед отразяване на последиците от войната и заплахите за енергийната сигурност на региона, че трите страни могат да предоговорят записаните ангажименти – чрез новия инструмент, който ЕК пусна в отговор на новата реалност - REPowerEU", пишат в писмо до медиите от ПП.

Василев отговори на Борисов: Отрече да е поемал ангажимент за въглищните централи

Проектът на решение предвижда парламентът да задължи правителството да започне подготовка и да проведе преговори с Европейската комисия за разсрочване на ангажиментите за декарбонизация, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Заедно с това правителството трябва да договори максимално добри условия за страната ни в сектора в съответствие с мерките и възможностите за финансова подкрепа по REPowerEU.

Ето какво пише още в писмото:

"Припомняме и хронологията на ангажиментите, които България е поемала в последните години за намаляване на въглеродните си емисии:

- 2020 г. Бойко Борисов е договорил с ЕС затваряне на въглищни централи: "Затваряме въглищата 2030 г. и намаляваме емисиите с 55%"

- 2022 г. "Продължаваме Промяната" успява да предоговори обещаното: "Не затваряме въглищата и намаляваме емисиите с 40%"

- Борисов, 2022 г: "ПП убиват въглищните централи"

- "Продължаваме Промяната", 2022: "Работим с Румъния и Гърция, за да използваме енергийната криза от войната в Украйна за ново предоговаряне на условията, за да се спасят българските въглища като опора на целия регион"

ПВУ и ангажиментите на България

Националният ПВУ има нелека история - няколко неуспешни опита, редакции, различни версии - в сметките му виждахме милиарди за стиропор и паро-газови централи. На 4 май 2022 г., когато решенията зависеха от кабинета „Петков“, още от първия път планът получи одобрение. На 31 август 2022 г. вече беше изпратено и първото искане за плащане за 2,7 млрд. лв. EК определи ПВУ, внесен от кабинета "Петков", за „изключителен“.

Защита на енергийната ни независимост, плавен и устойчив енергиен преход, нови инвестиции, социални мерки и запазване на работните места в сектор енергетика - това е приоритет на "Продължаваме Промяната" и трябва да е приоритет на всички.

Затова и още в началото на своето управление "Продължаваме Промяната" коригира ПВУ с една цел - да премахне вече поетите пред ЕК ангажименти за затваряне на 1.4 ГВт въглищни централи и строеж на паро-газови централи, зависещи от вносни горива. Бяха нужни и бързи действия - заради трудното наследство и натрупаното забавяне, най-вече заради отказа на правителството на ГЕРБ да предаде НПВУ за оценка след една година работа по него. Това доведе и до загуба на безусловно авансово финансиране за икономиката.

Какво заварихме по Плана, какво ни беше оставено в наследство?

• 1,4 ГВт задължително извеждане от експлоатация на мощности на ТЕЦ от въглища без никаква гъвкавост и за изключително кратък срок

• Липса на инвестиции и технологично занемаряване на Мини "Марица Изток"

• ТЕЦ "Марица изток 2" всяка година трупаше огромни загуби и режимът на работата му се определяше със заповеди на министъра на енергетиката

• Срок 2038 г. в енергийната стратегия на ГЕРБ като крайна година, в която комплексът Мини "Марица изток" работи, както и ангажимент пред ЕК за 55% намаление на въглеродни емисии спрямо нивата от 2020. Ключово беше да се вземе за база 2019 г., а не значително по-ниската заради пандемията 2020 г.

ГЕРБ поискаха парламентът да задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насер Ал-Атия спечели петия етап на Рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране
Насер Ал-Атия спечели петия етап на Рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране
Пьотр Нестеров надигра водача в схемата в Монастир и се класира за четвъртфиналите
Пьотр Нестеров надигра водача в схемата в Монастир и се класира за четвъртфиналите