НОВИНИ

Изслушаха Демерджиев в НС заради полицая, задържан за трафик на мигранти

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:15, 05.01.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Подготвя се специализирана операция за нелегалната миграция, съвместно с МВР и прокуратурата. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента. Той отговаря и на въпроси свързани с акцията на магистрала "Тракия", при която 23-годишен полицай беше хванат зад волана на микробус с 31 мигранти.

Задържаният на автомагистрала "Тракия" служител на специализираните сили в СДВР е бил следен от полицията, а нелегалните мигранти са били натоварени в района на Бургас. Това заяви Демерджиев по време на изслушването.

"В случая са прихванати тези три автомобила. Първо е спрян и задържан автомобилът с нашия служител. Малко след това са били спрени двете пилотни коли, които е трябвало да обезпечат неговата безопасност. Те са следени от района на Бургас до района на Пловдив като се предавани на дежурните по начина, който сме оказали. В района на Пловдив е преценено, че могат да бъдат спрени безопасно", каза той.

Пред депутатите в залата Демерджиев заяви, че начинът, по който са действали полицаите е показал, че униформата и служебната карта не защитават никого.

"За мен не е показателно, че цялата полиция по някакъв начин е пробита или корумпирана. Обратно. Аз се гордея с действията на служителите, които са го спрели, които при показване на служебната му карта са го задържали незабавно. А този човек със сигурност едва ли може да гледа в очите колегите, които бяха до тези момчета, които изпратихме в Бургас. Това момче, което изпратихме в Елхово и т.н.", каза служебният вътрешен министър.

Демерджиев заяви, че няма зачестили случаи на мигрантски натиск и посочи, че има повече задържани нелегални мигранти във вътрешността на страната. Вътрешният министър поясни, че спрямо 2015 г., когато е отчетен пик, миналата година натискът по границата е бил над два пъти по-голям. Регистрирани са над 170 000 опита за преминаване. Демерджиев обяви, че се предвижда мащабна акция срещу каналджии съвместно с турските власти.

"Предали сме на турския колега и на турските власти информацията за турски граждани, за които имаме информация, че участват в такъв род дейност от турска страна. Идеята е паралелно да се проведе операцията на наша територия с тази, която ще се проведе на турска територия. По този начин смятам, че съществено ще ударим групите, които се занимават с този род престъпна дейност", каза той.

Относно общата картина на престъпността вътрешният министър заяви, че тя е нараснала с 2,2%, спрямо данните за периода януари-ноември 2021 г., а разкриваемостта се е повишила с 2,9%. Най-много са нараснали престъпленията, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Ръст е отчетен и при телефонните измами, кражбите на моторни превозни средства и домашното насилие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талант от школата на ПСЖ подписа първи професионален договор с клуба
Талант от школата на ПСЖ подписа първи професионален договор с клуба
Лацио осъди расистките прояви на свои привърженици
Лацио осъди расистките прояви на свои привърженици