НОВИНИ

Вътрешният министър: Подготвя се специализирана операция за нелегалната миграция

живо изслушват вътрешния министър иван демерджиев пленарната зала
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 05.01.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

"По отношение на нелегалната миграция и каналджийството се подготвя специализирана полицейска операция в национален мащаб, съвместно с прокуратурата, тя ще стартира в началото на следващата седмица", заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той уточни, че подробно са обследвани всички случаи, данни и лица, за които има оперативна информация във всяка една служба в страната.

"Предали сме на турските власти информацията за турски граждани, които знаем и имаме данни, че участват в такъв род дейност от турска страна", обяви вътрешният министър.

Според него идеята е да се проведат паралелни операции в България и Турция, с цел да се ударят групите, свързани с нелегалните мигранти.

"Включени са технически средства и дронове, които да наблюдават не само движението на нелегалните мигранти, но и движението и поведението на граничните полицаи. Конкретният случай от ранната сутрин на 4 януари е пример не за пробив или пропуски в полицията, а пример как в момента униформата и служебната карта не защитават никой, който извършва противообществени прояви", обяви Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че полицаят е показал служебната си карта и е бил задържан на място от своите колеги. Предприети са незабавни мерки по отстраняването му от длъжност. Максимумът, който може да направи един министър на вътрешните работи, е направен, категоричен е Демерджиев.

"Това, че един полицай се е замесил в дейност, в която хиляди граждани, включително на целия Европейски съюз, са замесени, не е показателно, че цялата полиция е пробита и корумпирана", отбеляза Демерджиев.

Образувани са дисциплинарни производства на извършителите, както и на преките ръководители, които не са създали организация и не са упражнили контрол.

Само за ден задържаха два буса с мигранти край Пловдив, единият трафикант е полицай (Обзор)

"Престъпленията, при които има най-значителен ръст и с които сме си поставили за цел да се борим възможно най-бързо, са телефонните измами, противозаконното отнемане на моторни превозни средства, домашното насилие", заяви Иван Демерджиев.

По думите му лицата, които се занимават с телефонни измами, отдавна са напуснали пределите на страната и осъществяват тази дейност от територията на други държави.

"Често сменят местоположението си и за да противодействаме на тези престъпления е много трудно да намерим и заловим лицата по време на тяхното извършване", допълни Демерджиев.

Вътрешният министър обяви, че по отношение на противозаконното отнемане на моторни превозни средства се подготвя специализирана полицейска операция в национален мащаб, като ще бъде проведена в следващите 2 до 3 седмици.

Народното събрание включи в дневния си ред изслушване на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев относно участие на служители на МВР в трафик на мигранти през територията на България и зачестили драстични случаи на битовата престъпност.

Само за ден задържаха два буса с мигранти край Пловдив, единият трафикант е полицай

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев
Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев
Онс Жабур стартира сезона с победа
Онс Жабур стартира сезона с победа