НОВИНИ

Само за ден задържаха два буса с мигранти край Пловдив, единият трафикант е полицай (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 04.01.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Арестуваха полицай, докато превозва мигранти по автомагистрала "Тракия". За няколко часа полицията проведе две акции в участък само на километър от Пловдив. Задържани са 56 афганистанци и водачите на двата микробуса.

Задържаният полицай е на 23 години от Перник - от специализираните полицейски сили на Столичната дирекция на вътрешните работи. Работи в системата на МВР от 3 години.

Бил е в болничен до последния ден на 2022 г. Трябвало е да бъде на работа на 6 януари, но тази сутрин е карал по магистрала "Тракия" микробус с 31 мигранти. Те са качени в товарния отсек на превозното средство, където няма прозорци. При задържането жандармеристът, който е бил с униформа, не е оказал съпротива и признал за участие и в други случаи на трафик на мигранти. Все още не му е повдигнато обвинение, съобщиха от прокуратурата.

Само часове по-рано на километър разстояние по магистралата, в друг микробус са открити 25 млади мъже без документи за самоличност. Шофьорът му обяснил, че преди две седмици бил убеден от турски гражданин да превози чужденците срещу солидна сума. Полицията и прокуратурата вече изясняват дали двата случая са свързани.

Малко след 8.00 часа сутринта полицейски екип забелязва на магистрала "Тракия" бял съмнителен бус, който пътува към София. В района на 120-ия километър жандармеристи спират товарния автомобил. Зад волана е техен колега в униформа - от Столичната дирекция на вътрешните работи.

"Попитан от неговите колеги полицаи какво превозва, той не е дал смислени обяснения, но се е легитимирал със служебна карта, вероятно разчитайки, че по този начин ще отклони проверката", каза Чавдар Грошев – районен прокурор на Пловдив.

В буса са установени 31 мигранти - всичките млади мъже между 20 и 30 години, които казват, че са от Афганистан.

"Посочили, че са дали около 4000 лири, което се равнява на около 400 лв., за да бъдат превозени в страната, каза прокурор Грошев.

Задържаният полицай признал, че и друг път се е замесвал в мигрантски трафик, а парите му били нужни, за да покрива задължения по кредит.

"Лицето е заявило, че съжалява за това, което е извършило, но е извършвало и друг път такъв превоз на мигранти в страната", обясни прокурорът.

Няколко часа по-рано, пак на магистрала "Тракия" и пак в района на пловдивското село Бенковски, е бил спрян за проверка още един микробус. В него са открити 25 чужденци, отново представящи се за афганистанци. Шофьорът обяснил пред разследващите, че получил 5000 лева за курса.

"Признал е подробно, че преди две седмици се е запознал с двама турски граждани, които му предложили работа срещу заплащане", обясни Атанас Илиев - наблюдаващ прокурор.

Мигрантите и в двата автомобила са били качени от района на едно и също село край Бургас и са пътували към Сърбия. Все още се проверява дали двата случая са свързани.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР отбелзяват 52 години в ефир
Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР отбелзяват 52 години в ефир
Директорът на "Булгартрансгаз": Вече можем да говорим за пълна диверсификация на газовите доставки у нас
Директорът на "Булгартрансгаз": Вече можем да говорим за пълна диверсификация на газовите доставки у нас