НОВИНИ

Русия: 89 души са загинали при бомбардировката в Макеевка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:29, 04.01.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Руското военно министерство коригира броя на загиналите при удара в Макеевка в окупираната Донецка област на 89 души.

Като причина Москва посочи нарушаване на забраната за използване на мобилни телефони от военните. Това е едно от малкото съобщения за понесени загуби от началото на войната.

Русия призна за сериозна загуба на жива сила при бомбардировката в окупирания град Макеевка.

"На 1 януари - минута след полунощ московско време, украинските въоръжени сили нанесоха удар срещу пункт за временно разполагане на руско военно подразделение. Срещу сградата са изстреляни шест ракети "Хаймарс", две са свалени от нашите ПВО системи, други 4 поразяват поделението. За съжаление след разчистване на отломките стана ясно, че са загинали 89 души. Сред тях заместник-командирът лейтенант Бахурин", заяви генерал-лейтенант Сергей Севрюков, Главно военно-политическо управление на руските въоръжени сили.

По-рано Москва призна за 63-ма убити руски военнослужещи, а според Киев загиналите руски военни са 400, а 300 са ранени.

Като причина за атаката руското министерство на отбраната посочва неразрешено използване на мобилни телефони, което е дало възможност да бъде засечено местоположението на войниците.

Комисия разследва обстоятелствата около случая, а руски депутати настояха за търсене на отговорност за концентрирането на жива сила в незащитена сграда в обсега на украинското въоръжение.

Остри критики в същия смисъл отправиха и руски блогъри.

На този фон на церемония чрез видеовръзка руският президент Владимир Путин изпрати към Атлантическия океан фрегатата "Адмирал Горшков". Този път корабът е въоръжен с хиперзвукови крилати ракети "Циркон".

"Тук и сега искам да благодаря на специалистите в отбранителната индустрия, които създадоха и започнаха масово производство на това оръжие без аналог. То е без еквивалент в нито една страна по света. Сигурен съм, че това мощно оръжие ще позволи на Русия да се защитава от потенциални външни заплахи", заяви руският президент Владимир Путин.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че фрегатата ще плава в Атлантическия и Индийския океан и в Средиземно море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балтазар: Ситуацията в Ботев Пловдив не е перфектна, но ще работим здраво, за да я подобрим
Балтазар: Ситуацията в Ботев Пловдив не е перфектна, но ще работим здраво, за да я подобрим
Утре Христо Грозев ще бъде изслушан в парламентарната комисия по контрол на службите
Утре Христо Грозев ще бъде изслушан в парламентарната комисия по контрол на службите