НОВИНИ

България няма да въвежда антиковид мерки за пристигащите от Китай

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:37, 05.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Държавите от ЕС се разбраха да изискват отрицателен ковид тест от пътуващите от Китай към Евросъюза. Той трябва да е направен не повече от 48 часа преди заминаването. Задължително е пътниците от Китай да носят маски по време на полетите към Европа.

Причините за засилените мерки са увеличаването на случаите на Ковид в Китай и нежеланието на Пекин да споделя актуална информация със Световната здравна организация.

От здравното ни министерство съобщиха, че България няма да въвежда антиковид мерки за пристигащите от Китай.

Някои държави в ЕС вече въведоха задължителни ковид тестове за пътуващите от Китай. Заради нарастващия брой на заразените, липсата на адекватна информация от страна на Пекин и свалянето на ограниченията за пътуване европейските страни се разбраха да координират действията си.

ЕК излезе с препоръки за пътуващите от и до Китай

“Мерките включват засилване на личната хигиена, включително препоръчително носене на маски при полети от Китай. Предвиждат се също така мерки като мониторинг на отпадъчните води от самолети, геномно наблюдение по летищата и повишена бдителност на ЕС по отношение на тестването и ваксинирането, за да гарантираме, че нашите собствени нива на имунитет са възможно най-високи”, каза Тим Макпи - говорител на ЕК.

Препоръчва се пътниците от Китай да бъдат тествани на случаен принцип при пристигането им на европейските летище, както и да се следят вариантите на вируса при заразените.

Брюксел препоръчва и продължаване на ваксинирането, особено сред уязвимите групи. В средата на януари европейските държави отново ще направят оценка на ситуацията.

Външно министерство в Пекин заплаши, че ще предприеме ответни ограничителни действия за страните, които въведат мерки за пътуващите от Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: Вероятната причина за издирването на Христо Грозев е негово разследване
Ивайло Мирчев: Вероятната причина за издирването на Христо Грозев е негово разследване
Локомотив (Пловдив) се разделя с Христо Иванов
Локомотив (Пловдив) се разделя с Христо Иванов