НОВИНИ

Вирусна вълна: Препълнени детски отделения в София и Гоце Делчев

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:00, 05.01.2023
6906
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Препълнени детски отделения в столицата. Без свободни места е и отделението по педиатрия в Многопрофилната болница в Гоце Делчев, където всеки ден приемат деца с вирусни инфекции. За да се справят с натоварването, лекарите призовават да се обяви грипна епидемия в област Благоевград.

Оказва се, че основната причина е познатият вече респираторно-синцитиален вирус, но грипът, който се среща все по-често, също усложнява ситуацията. В повечето детски отделения и клиники в столицата положението е тревожно. Някои от тях са препълнени, в други има няколко свободни места, но ситуацията е динамична.

За лекарите в "Пирогов", където всички легла са заети, тази година е сравнително по-тежка с миналата. В клиниката по педиатрия в болница "Лозенец" също няма свободни места. В общинските болници в столицата около половината от леглата са заети. И макар ситуацията в Александровска болница да се е успокоила малко през последните два дни, все още натоварването там е голямо.

Вижте повече в прякото включване на Цанка Николова

Свободни легла в педиатричното отделение в "Пирогов" няма. Ако едно се освободи, до час се заема от друго дете в нужда.

Доц. Ирен Цочева, началник на отделение по педиатрия в УМБАЛСМ "Пирогов": Приемаме само най-тежките. Тези, в един момент бяхме, които трябва да се поставят на кислород. А най-тежки са най-малките".

Ситуацията е изключително напрегната вече месец.

Доц. Ирен Цочева: "В момента се намираме в състояние на една тройна епидемия - респираторно-синцитиален вирус, грипен вирус и ковидът, който продължава да си циркулира".

Не изглежда по-различно положението в Александровска болница. Детската клиника е препълнена.

Яна Андонова, лекар в клиника по педиатрия на УМБАЛ "Александровска": "Идват с оплаквания от рязко повишаване на температурата, кашлица, хрема, отпадналост, тази температура често продължава 2-3 дни и реално те се притесняват от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи".

На лекарите в Александровска понякога им се налага да насочват децата към други болници.

Яна Андонова: "Това, което ние препоръчваме е да се направи един бърз тест за грип, да се наблюдава състоянието на детето - дали то се храни, дали кашлицата се задълбочава, дали има затруднения в дишането и съответно да се потърси лекарска помощ".

За да понесат натоварването и за да не връщат пациенти, лекарите в Многопрофилната болница в Гоце Делчев преобразуват отделения. В детското отделение няма нито едно свободно легло от Нова година.

Петър Филибев, директор на МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев: "Към момента в болницата има 90 пациента, това е около 2/3 от броя на леглата. Има отделения, в които почти през цялата година над 90% е заетостта".

От Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. Увеличава се и броят на децата с респираторно-синцитиален вирус.

Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ: "Протича тежко и има капацитет за сериозни усложнения. Той засяга предимно долните дихателни пътища, бронхите, бронхеолита, т.е. най-малките разклонения на бронхите и всъщност може да доведе бързо дори до дихателна недостатъчност".

А обстановката с разпространението на COVID-19 към момента e спокойна.

По темата работиха: Цанка Николова, Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Монтана 2003 започва участието си във втория етап на Адриатическата лига на 11 януари
БК Монтана 2003 започва участието си във втория етап на Адриатическата лига на 11 януари
Дамар Хамлин е показал забележително подобрение през последните 24 часа
Дамар Хамлин е показал забележително подобрение през последните 24 часа