НОВИНИ

Елеонора Митрофанова: Нямам информация защо търсят Христо Грозев

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:39, 29.12.2022 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Руският посланик Елеонора Митрофанова се яви днес във Външно министерство след като беше извикана да даде повече информация по случая с журналиста Христо Грозев. Той беше обявен за издирване преди два дни от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация без да се посочва в какво е обвинен. Самият той обясни пред БНТ, че подозира в това реваншизъм за досегашните му разследвания. Оказа се, че и руският посланик не знае в какво е обвинен Грозев.

Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска

Христо Грозев пред БНТ: Очаквам защита от българската държава, четири други страни ми предложиха помощ

Руският посланик Елеонора Митрофанова пристигна за среща с външния министър Николай Милков малко преди 15:00 часа. 25 минути по-късно тя си тръгна, но специално спря и слезе от колата, за да отговори на въпроси на медиите.

Елеонора Митрофанова - посланик на Руската федерация в България: "Министерството на вътрешните работи на България ще поиска информация от Министерството на вътрешните работи на Русия за случая на Гроздев. А що се отнася за издирването на Христо Грозев в Руската федерация, не означава че го издирваме по целия свят. Това е важно да се разбере. Където си живее, ще си живее, нищо не го заплашва. Това, което му казваме, е повече не идвай".

Христо Грозев реагира с коментар в Туитър:

"Руският посланик казва, че не знае защо съм включен в списъка за издирване от Русия, но че "няма да го преследваме по света и това просто означава, че още веднъж му казваме, че не е желан тук". И така... те ме "искат", за да ми кажат, че не ме "искат"?

Митрофанова коментира и появилата се информация за забрана на българския език в окупираните територии в Украйна.

Елеонора Митрофанова: "Искам да подчертая, че ние сме многонационална държава, в училищата ни се изучават 79 езика, българският език е един от тези които се изучават, в частност и в Крим. Там има училища, които от 1-ви до 10-и клас изучават български език и български език учат 75 деца. Ние като държава насърчаваме изучаването на чужди езици и какво се е случило там специално съм се интересувала, причината е, че няма учители по български език, защото много хора са напуснали тези територии в условия на военни действия".

Митрофанова беше попитана и за свалянето на портрети на български исторически личности в окупираните територии.

Елеонора Митрофанова: "Моят коментар може да бъде само един - глупаците са много, ето защо аз не изключвам, че някакви глупаци са направили всичко това - аз отговарям за държавната политика, а не за действията на някакви идиоти, които са направили подобно нещо".

Посланик Митрофанова направи и обобщение на българо-руските отношения през последната година.

Елеонора Митрофанова: "Това е печален въпрос, за съжаление от втората половина на 2019 година отношенията са деградирали до практически недобро равнище в момента. Единствено имаме контакти с правителството, но те са епизодични и по конкретни въпроси. Винаги сме готови да се отзовем на среща и да си сътрудничим".

Снимки: Десислава Кулелиева

По-рано в началото на правителственото заседание служебният премиер осъди действията на Руската федерация по отношение на журналиста Христо Грозев.

Гълъб Донев, служебен министър-председател: "Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път за повдигнатите срещу господин Грозев обвинения - за нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин".

Гълъб Донев: Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев

Той увери, че е оказана подкрепа на журналиста.

Гълъб Донев: "Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев много преди издирването на Руската федерация да се превърне в гореща тема за медиите".

МВР иска информация от Руското вътрешно министерство заради Христо Грозев

Министерството на вътрешните работи ще изпрати писмо до Руското вътрешно министерство, за да поиска информация за издирването на Христо Грозев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството прие Националната карта на дългосрочната нужда от здравни услуги
Правителството прие Националната карта на дългосрочната нужда от здравни услуги
Одермат триумфира в Супер-Г в Бормио
Одермат триумфира в Супер-Г в Бормио