НОВИНИ

Гълъб Донев: Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев

гълъб донев българската държава своите институции непрестанен контакт журналиста христо грозев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 29.12.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема. Това заяви в началото на правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев.

"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение по случая", допълни Донев.

По думите му България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу Грозев обвинения.

"За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение. Добре е да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита да не се представят декларативно в новинарските емисии, допълни Донев.

"Работим в медийна среда, която не създава услужливо привлекателен образ на служебното правителство. Причината за това е само една - зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един показател за работата на служебното правителство, който е отличителен. И той е уважението, с което се отнасяме към всеки един журналист", каза още служебният премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив привлече Кристиан Колев от Септември София
Ботев Пловдив привлече Кристиан Колев от Септември София
Български моряци ще посрещнат Новата година в различни точки на Световния океан
Български моряци ще посрещнат Новата година в различни точки на Световния океан