НОВИНИ

Христо Грозев пред БНТ: Очаквам защита от българската държава, четири други страни ми предложиха помощ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:25, 28.12.2022 (обновена)
7735
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Журналистът Христо Грозев все още не знае каква е причината да бъде издирван от Руската федерация, но български правоохранителни органи вече са се свързали с него.

Пред БНТ той заяви, че засега остава извън Европа и ще продължава със своите разследвания.

Въпреки че не знае как руските власти са формулирали причината да бъде издирван, Христо Грозев е знаел, че ще има атака от Русия срещу него.

"Бях предупреден от хора, близки до Кремъл, че към края на годината ще възобновят интереса си към "Белингкат" и към мене. Един вид това е продължение, още след като публикувахме разследването си за отравянето на Алексей Навални, но войната, която продължи по-дълго отколкото се е очаквало, практически попречи на техните опити да се разправят с нас".

"Хора, близки до обкръжението на Путин, които през последните две години ни предават сигнали за това, че той е лично обиден, вбесен, на Грозев, на "Белингкат", във връзка с разследването за Алексей Навални".

Наетите вчера от него адвокати не могат да разберат точната причина за разследването, Грозев има своите подозрения обаче.

Президентството: Предприети са мерки за гарантиране на сигурността на Христо Грозев

"Последните 12 месеца преди началото на войната руските сили започнаха лов на всички свободни журналисти, над 100 от тях са вече напуснали страната, но моят случай е по-особен, тъй като съм първия чужденец, който влиза в този списък".

Разследващият журналист коментира версиите за неговото издирване, разпространени в руските медии.

"Ако е истина това, което държавната медия РИА Новости съобщи, като се позовава на собствен източник, че са повдигнали обвинение срещу мен, въз основа на техния руски закон, който цензурира покриване на войната - това за мен е странно, защото е възможно най-слабото обвинение, което могат да измислят. На чуждестранен журналист да забранят да пише за войната".

Според него с това преследване се цели и превантивно да бъде затворена устата на международните журналисти за случващото се в Русия.

"Може би Кремъл се надява, че други чуждестранни журналисти, които правят подобни разследвания или пишат за войната - да не влизат в директна конфронтация с позицията на Кремъл, защото един журналист не може да предвиди къде ще пътува в бъдещето по работа и затова вкарването му в един такъв черен списък може да бъде наистина край на неговата кариера".

Журналистът изтъкна, че не само няма да позволи да бъде сплашван, но това го е амбицирало да продължи още по-задълбочено работата си.

"Това, което направи Кремъл тази седмица, ме стимулира дори да прекъсна отпуската си и работим по нови разследвания заедно с колегите от Инсайдер, колегите от руските издания, с които сътрудничим и е възможно да публикуваме следваща партида разследвания още преди Нова година, но при всички положения в близките две седмици".

Грозев е получил покана за защита от няколко европейски държави.

"Европейски страни предложиха помощ, това са страни като Естония, Литва, Швейция, Австрия, в която живее семейството ми, така че се надявам да бъде много трудно да се приемат мерки против мене от Кремъл.

"Не съм в България, не съм въобще в Европа и в близките седмици трябва да преосмисля въобще система за безопасност, която да гарантира сигурността и на мен и на моето семейство".

Журналистът е получил подкрепа и от четири от политическите партии у нас, както и вече е поканен в Брюксел, за да запознае европейските депутати със случващото се.

Цялото интервю с Христо Грозев вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончич вдъхнови Далас с исторически трипъл-дабъл за успех над Ню Йорк след продължение
Дончич вдъхнови Далас с исторически трипъл-дабъл за успех над Ню Йорк след продължение
Загуба за Александър Георгиев и Колорадо Аваланч в НХЛ
Загуба за Александър Георгиев и Колорадо Аваланч в НХЛ