НОВИНИ

Как да намалим риска от битови пожари по празниците

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 28.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

По около 150 комина се подпалват всеки отоплителен сезон в Благоевградска област, а щетите в повечето случаи са значителни. Инциденти през празничните дни стават и заради неправилно боравене с електрически уреди и коледната украса, отбелязват огнеборци.

Как да избегнем пожарите в дома си и коя е най-правилната реакция - вижте във видеото.

Тази зима семейство Илиеви са избрали да се отопляват на ток и газ. Разказват че уредите пускат рядко и никога не ги оставят без наблюдение. Ако се стигне до инцидент, свързан с електрически уреди, възрастното семейство споделя, че първо прибягват до спиране на електрозахранването.

Въпреки че все повече домакинства се отопляват с електроуреди или газ, наблюденията на огнеборците са, че най-честата причина за битови пожари си остават непочистените комини.

"Над 150 комина само в нашата област се запалват всяка година. Често причината за това е непочистването им или пък обратното - хората ги почистват чрез принудителното им възпламеняване с леснозапалими материали. При едно такова запалване саждите при горенето им развиват над 1000 градуса температура, а топлината е абсолютно достатъчна огъня да се прехвърли върху покрива", казва главен инспектор Георги Сарафов, началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН–Благоевград.

Опасността от пожар, причинен от коледни светлини, също е голяма, казват още огнеборците. За това и съветват:

"Да не оставяме включени коледните лампички. Когато ги купуваме, да са от лицензирани магазини, със съответните документи и маркировка, която показва, че е в съответствие с европейските стандарти. Кабелът от първата лампичка до щепсела да е поне метър, метър и половина, по възможност с по-голямо сечение, не толкова тънък, че да може да се прекъсне".

Димът е най-опасният фактор на пожара, а само няколко вдишвания са достатъчни, за да причинят дезориентация. Затова и съветът на специалистите е при пожар да напуснем помещението незабавно и да потърсим помощ.

Репортер: Станислава Христова

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детската болница в София ще получи нова линейка за недоносени деца
Детската болница в София ще получи нова линейка за недоносени деца
ПСЖ приема Страсбург при подновяването на първенството, Меси се завръща в началото на януари
ПСЖ приема Страсбург при подновяването на първенството, Меси се завръща в началото на януари