НОВИНИ

Редник от специалните сили и вицеевропейска шампионка по бокс - вижте историята на Венелина Поптолева

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 28.12.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Редник Венелина Поптолева от Съвместното командване на специалните сили получи специална награда от Министерството на отбраната за вицеевропейската титла по бокс, която тя спечели на първенството на Стария континент в Будва.

Венелина Поптолева служи в Специалните сили в Пловдив, а в боксовата зала тренира след работа. Класирането ѝ на второ място на европейското първенство генерал Матеев определи като геройство, защото тя се е справила без да се ползва със специални условия или финансиране от други институции. Той я награди с плакет и грамота на специалните сили.

"Общото между това да си военен и спортист е това, че трябва да имаш много висока дисциплина, да си упорит и да си надежден човек, да може да изпълняваш всички задачи, така и тук в залата е по същия начин. Трябва да притежаваш тези качества. Също така ни обединява любовта към родината и това, че ценим държавата - както военните слушат химна по време на работа, по време на празници, спортистите по време на награждаване слушат химна и са горди със страната и с успехите си", казва Венелина.

Пловдивчанката слага за първи път ръкавиците на 15-годишна възраст. Редовно е в залата с баща си и брат си.

Става световна шампионка за девойки до 48 кг. и има завоювани над 100 медала от различни републикански и международни състезания. В същото време учи в строителния техникум в Пловдив.

"Архитектура съм завършила, даже съм работила като строителен техник, не е такава динамична работа, аз съм свикнала повече да се движа и може би такива професии, не са много за мен", споделя тя.

Именно заради адреналина и динамиката се насочва към специалните сили.

"Има доста препятствия, които преминаваш. Аз съм карала интензивна подготовка, а тя е доста натоварваща. Това са две седмици на пълно физическо натоварване, почти без сън, което е нещо като пресявка, понеже при нас има бойни формирования и това един вид пресявка дали ставаш за там", разказва редник Поптолева.

И в армията, и в бокса мъжете са повече от жените. Според Венелина обаче, полът няма значение, ако можеш да изпълниш поставените задачи.

"Стойка Кръстева стана олимпийска шампионка на миналата олимпиада, с нея съм тренирала може би десет години. Тя е типичният пример, че жените са доста успели в един мъжки спорт. Дисциплината в спорта е едно от градивните неща, но бокса е интензивен спорт с голяма координация се изисква между ръце крака и цялото тяло и като цяло изгражда много хубави физически качества. Според мен е доста полезен, както и да придобиеш някакво самочувствие - особено при момичета или жени, според мен дава една много по-голяма сигурност, че могат да се самозащитават", смята тя.

Следващите предизвикателства пред Венелина са ежегодния турнир „Странджа“, световното първенство в Индия и квалификации за европейските игри. Очаква ги с надеждата, че отново ще има повод да чуе националния химн този път не в строя, а на почетната стълбичка.

Нели Ангелова/Васил Кръстев, Стоян Станчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна в топ 5 на най-подценяваните дестинации на Балканите според сп. "Форбс"
Варна в топ 5 на най-подценяваните дестинации на Балканите според сп. "Форбс"
Топли коледни дни в Хърватия
Топли коледни дни в Хърватия