НОВИНИ

Каква е причината за дерайлирането на вагон на Централната гара в София?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:03, 27.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Стрелката под дерайлиралия влак на Централна жп гара в София е била заключена, но заради ремонта на гарата е възможно да е засегнат кабел, който е нарушил чувствителността ѝ и се е получило обръщането ѝ. Това е една от версиите, по която работят разследващите.

Вчера призори вагон от композицията Бургас-София дерайлира и се удари в стълб на Централна гара, прекъсвайки контактната мрежа. Това обърка графика на 180 влака.

До момента две неща са сигурни в разследването - че инцидентът не е резултат на човешка грешка и че третият вагон от влака е дерайлирал, докато композицията е преминавала през една от стрелките. Според разследващите при ремонта, който тече в момента на гарата, се копае дълбоко и е напълно възможно да са засегнати важни кабели, свързани със чувствителността на въпросната стрелка.

"Към момента работи много земна техника. Работят всякакви машини и вероятността някоя от машините да е засегнала тези комуникационни канали, по които вървят системите за управление за осигуряване на движението е напълно вероятно и оттам да се е нарушила чувствителността на някой от апаратите и при преминаването на влак в даден момент просто да се получи този отказ, както се случи и вчера. Към момента ние все още не можем да кажем къде е причината", обясни инж. Бойчо Скробански, от Националния борд за разследване на жп произшествия.

От борда за разследване на жп произшествия отрекоха твърденията, че стрелката под дерайлиралия влак е била отключена.

"Стрелката е заключена с електрическа контрола. Просто се е получило... електрическо нарушение, което е довело до нейното принудително обръщане", каза инж. Бойчо Скробански.

Все пак е сигурно, че ниската скорост на влака, който се е движил с 25 км/ч и бързата реакция на машинистите са предотвратили по-тежки последици.

Ремонтът на централна жп гара София е от две години, в момента тя е на ръчно управление и връзката ѝ със съседните гари е чрез телефонограма, но това според експертите не може да е причина за инцидента вчера. Той, за щастие, се размина без пострадали хора, но стотици пътници чакаха с часове.

Прекъсването на електричеството на половината жп гара предизвика хаос и бяха засегнати общо 180 влака. Проблемите с разписанията продължиха и през днешния ден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити завършва годината под №1 в ранглистата на УЕФА, българските отбори след 70-то място
Манчестър Сити завършва годината под №1 в ранглистата на УЕФА, българските отбори след 70-то място
Сърбите издигнаха нови барикади в Косово
Сърбите издигнаха нови барикади в Косово