НОВИНИ

Няма обгазяване в Пирот след инцидента с влака с амоняк, градът се готви да посрещне Нова година

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:06, 27.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Лоша инфраструктура е вероятната причина за дерайлирането на влака, което вчера предизвика теч на амоняк край Пирот.

В Сърбия започват спешен ремонт на железопътната линия, за да не се допускат повече такива инциденти. Иначе замърсяване в района няма, това отчетоха како данните на мобилната станция поставена от българската изпълнителна агенция по околна среда на границата ни със Сърбия, така и измервателните станции монтирани в Пирот. Магистралата обаче все още остава затворена.

Лоша инфраструктура е вероятната причина за инцидента в Пирот, няма опасност от обгазяване у нас

Категорично няма завишение на съдържането на амоняк и замърсяване на въздуха в района на Пирот, където в неделя вечерта дерайлираха 4 цистерни от влакова композиция, транспортирани от България, потвърдиха и сръбските власти.

"Резултатите тази сутрин показват, че нивото на амоняк във въздуха е под пределно допустимите стойности", заяви Ирена Вуйович - министър на околната среда на Сърбия.

"100 единици е допустимата норма на амоняк във въздуха, която не прави проблем за здравето, от 100 нагоре е проблем. Ние имаме измерени 45, което не е никакъв проблем за здравето на гражданите на Пирот и околността", посочи зам.-кметът на града Милош Цолич.

Кризисният щаб в Пирот реши пробитата цистерна, от която все още изтича амоняк, да остане на мястото на инцидента докато не изтече цялото количество. Част от магистралата за Белград обаче остава затворена, докато се нормализира ситуацията. И днес там се все още имаше огромна опашка от тирове, които изчакваха да бъдат пропуснати по обходния маршрут.

Железопътната линия, на която стана инцидентът, също не е пусната. Тя не е ремонтирана отдавна и това е една от вероятните причини за дерайлирането на влаковата композиция . Течът на амоняк вече е много по-слаб, но притесненията на хората останаха и днес.

Няма завишени нива на амоняк в атмосферата в България

От утре в Пирот ще заработят всички училища и детски градини, които бяха затворени заради инцидента с цистерната. Освен това в града вече се усеща и празничното настроение и усилената подготовка на Нова година.

Пирот е предпочитана дестинация за посрещане на Новата година и от много българи. Инцидентът с цистерната не успя да развали плановете им. В един от най-известните ресторанти в Пирот няма нито една отказана резервация на Нова година, половината са на българи.

"Половината гости са българи, половината са наши! Харесва им и който дойде веднъж, винаги се връща!", казва Слободан Потич.

В ресторанта, в който работи Слободан, вече няма свободни места за Нова година и според него катастрофата с цистерните с амоняк няма да се отрази на бизнеса им, защото най-тежкото вече отмина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е журналистът Христо Грозев и какво е ясно до момента за издирването му от Русия?
Кой е журналистът Христо Грозев и какво е ясно до момента за издирването му от Русия?
Ромарио с послание за Пеле
Ромарио с послание за Пеле