НОВИНИ

НЛО, шумни изтребители и неподходяща музика - кои са най-абсурдните сигнали, които постъпват в полицията?

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 27.12.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Екипите на полицията се отзовават на странни и дори абсурдни сигнали. Оказва се, че хората търсят помощ от униформените за всичко - от неподходящи, според тях, песни на улични музиканти, през НЛО, до шумната любов на съседите.

Обаждания се приемат денонощно в Оперативната дежурна част на Областната дирекция на МВР във Варна. Дежурните в полицията са свикнали с понякога страните сигнали, които получават през националната система 112 и от денонощните телефонни линии в полицията.

"След като го получим този сигнал, ние го разпределяме между районните управления. Понякога се правят и конферентни връзки с районните управления, за да се уточни и изясни същността на сигналите", обяснява инспектор Христо Христов, ОД на МВР-Варна.

Колкото и да искат, полицаите невинаги могат да помогнат на всички, които се обаждат с проблем.

"Имаше един такъв сигнал за много силен шум от прелитащ изтребител. Тогава в този момент имаше еър полис и облитаха територията на Варна, за да видят къде са летищата. Понеже явно по-ниско минават, хората масово се обаждаха тук да намалим шума. Колкото и желание да имаме, няма как да го постигнем това нещо. Пък и няма как да прелетим горе, за да им кажем да намалят шума", спомня си главен полицай Кирил Киров, ОД на МВР-Варна.

Често се случва възрастни хора да "загреят" телефонните линии в полицията с обаждания за летящо НЛО.

"Пристигат сигнали - "Дойдоха извънземните, Вие какво правите?". В крайна сметка, това са светлини от дискотеки, които се отразяват в нощното небе", допълва Кирил Киров.

Дежурните полицаи преценяват на кои от сигналите могат да реагират, за да избегнат комични ситуации.

"Имало е случай, когато се обаждат, че много шумни съседи, които най-вероятно правят любов и трябва да отидем да вземем отношение. Там няма как да се намесим. Такива са сигналите, има и комични, има и плачевни", разказва още той.

"Друг подобен случай беше с уличен музикант, който свирил неподходяща музика, тип чалга. Също така имаше случай, когато мъж се обажда на 112 и иска транспорт от полицията, за да бъде отведен до Аспаруховия мост, откъдето да бил скочил. Което за нас е абсурдно, като сигнал", допълва инспектор Христо Христов, ОД на МВР-Варна.

Полицаите казват, че абсурдните сигнали се увеличават. На базата на опита те преценяват кога обаждането е основателно.

"Наистина има неистински сигнали. Някои са преувеличени и не отговарят на действителността. Възрастни хора често подават сигнали за младежи, които шумят, но за да подсилят драматизма на сигнала, допълват, че те пушат марихуана, трошат детски съоръжения. Колеги отиват на място констатират, че това в действителност не е така", разказва Христов.

И ако абсурдните сигнали предизвикват усмивка, то фалшивите затрудняват работата на полицаите, които в същото време е можело да помогнат на някого.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки хиляди украинци прекарват празниците у нас, далеч от близките си
Десетки хиляди украинци прекарват празниците у нас, далеч от близките си
ПСВ Айндховен потвърди, че Коди Гакпо е продаден на Ливърпул
ПСВ Айндховен потвърди, че Коди Гакпо е продаден на Ливърпул