НОВИНИ

Има ли медицинско обяснение за песимизма на българите?

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 27.12.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Песимизмът на българите традиционно заема челни места в класациите за благополучието в Европа. Могат ли да се търсят медицински измерения за това явление и какви са проблемите пред грижата за психичното здраве у нас. Това коментира в "Денят започва" доц. Михаил Околийски от Световната здравна организация.

Според него част от причините за песимизма у нас не са медицински, а се коренят в народопсихологията.

"Ние сме склонни да се определяме като по-бедни, по-нещастни, по-неоправдани, отколкото всъщност сме. Това отчасти е, за да скрием благополучието си от тези, които имат властта и биха ни обложили с данъци и от друга страна сме свикнали с тази двойнственост от времето на комунизма, когато едно говорехме вкъщи, друго навън. Това ни кара да се определяме като по-малко щастливи от другите ни събратя в ЕС. Другият фактор е, че винаги се сравняваме с по-успелите и по-богатите. Това излиза от две изследвания, които проведохме в България. Ние не се сравняваме със страните от нашата черга, а винаги с по-богатите държави и това ни кара да се чувстваме по-нещастни. Според мен разковничето е да си дадем сметка какви сме - че всъщност живеем живот с една сигурност, която бавно, но постоянно се увеличава. Разбира се, има какво да желаем, но ако се сравним с Босна, с Молдова, с Украйна в момента, всъщност, не сме толкова зле", посочи доц. Околийски.

Високите нива на неблагополучие у нас зависят и от здравето ни - имаме най-високата смъртност в Европа, а в същото време нямаме навика да се грижим достатъчно добре за себе си.

"Можем да живеем по-добре, ако се грижим по-добре за здравето си - като се движим повече, пушим и пием по-малко и не сме затлъстели. По-малко от 38% от българите ползват задължителните профилактични прегледи и това за мен е необяснимо", казва доц. Околийски.

Добрата новина е, че в последно време табуто около психичното здраве у нас започва да се руши и българите обръщат все повече внимание на това, отчита той. Необходими са, обаче, и законови промени.

"От много време се борим да се приеме закон за психотерапията. Пропуските сега са такива, че всеки може да си сложи табела и да лекува. Пълно е с нелицензирани експерти и шарлатани, които взимат парите на хората и ги оставят на средата по пътя към подобряване на психичното им здраве. Има и много хора, завършили психология, но които не са лицензирани като психотерапевти и това трябва да бъде регулирано", посочи той.

Според него е важно да се обърне внимание на най-малките като се говори с тях за предизвикателствата на живота. Очаква се от следващата учебна година здравното образование да влезе и в учебните планове благодарение на проект по Плана за възстановяване и устойчивост.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Монако привлича Тайлър Дорси срещу 1,25 милиона евро заплата до края на сезона
Баскетболният Монако привлича Тайлър Дорси срещу 1,25 милиона евро заплата до края на сезона
Първият български научноизследователски кораб ще отплава днес за Антарктида
Първият български научноизследователски кораб ще отплава днес за Антарктида