НОВИНИ

Желязната църква в Истанбул събра цариградските българи за патронния си празник

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:24, 27.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Православната ни църква почита днес паметта на свети първомъченик и архидякон Стефан, първият християнин, приел мъченическа смърт в името на Христос. Това е и последният празник през годината, който "затваря" коледния цикъл.

Свети Стефан е патрон на много български храмове, сред които и една от светините на борбата ни за църковна независимост - Желязната църква в Истанбул. Тази сутрин в храма беше отслужена празнична света литургия, водена от епископ Поликарп, викарий на българския патриарх Неофит и митрополит Максим от Вселенската патриаршия.

Още за празника на българския храм в Истанбул вижте във включването на Иво Никодимов.

Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул отново събра цариградските българи, които всяка година си дават среща тук, за да си пожелаят весели празници и да си дадат пожелания за новата година.

Храмът "Свети Стефан" в Истанбул е символ на борбата за българска църковна независимост. Това е единствената останала църква в света с желязна конструкция. В храма е изографисана и уникална икона с Божията майка и младенеца, пред които се прекланят светите братя Кирил и Методий.

"Българската църква "Свети Стефан" е символ на православието в Турция и всички ние се радваме, когато сме заедно с общността на цариградските българи, с нашите съграждани, с толкова много туристи да отбележим този празник, който показва, че българските традиции са живи, те се пазят, съхраняват се и продължават", казва Васил Вълчев - генерален консул Истанбул.

В празника се включи и едно от лицата на "По света и у нас" - Галя Крайчовска, която заедно с хора на транспортните работници пя църковнославянски песнопения в храма.

"Музиката е най-доброто послание и с тези стари песни, които от векове се пренасят, ние пренасяме едно послание за мир и любов, от което сега повече от всякога имаме нужда", посочи тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах изравни Кени Далглиш по голове за Ливърпул
Салах изравни Кени Далглиш по голове за Ливърпул
Арсенал победи Уест Хям и запази водачеството си в Англия
Арсенал победи Уест Хям и запази водачеството си в Англия