НОВИНИ

Руски атаки в Херсон и днес, обявена е въздушна тревога

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:55, 28.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Руски въздушни атаки над Харков тази сутрин, обявена е въздушна тревога. По данни на украинската страна, за последните 24 часа са отблъснати две руски атаки в Луганска област и шест в Донецкия район.

Все повече цивилни напускат Херсон - градът, който украинските сили отвоюваха от руските войски преди малко повече от месец, заради все по-интензивни и тежки сражения там.

С автомобил или с влак - стотици напускат Херсон. Ако преди стреляха по 7 - 10 пъти на ден, то сега е по 70 - 80, не се издържа вече, казват местните.

По данни на ВВС от Коледа до днешния ден най-малко 400 души са напуснали града.

Херсон е първият голям град, който руснаците успяха да превземат в началото на войната, но през ноември Киев го отвоюва обратно.

Експерти не изключват възможността Москва да се опитва да си върне града.

Следващата година трябва да бъде решаваща за военните действия, каза в традиционното си среднощно обръщение президентът Володимир Зеленски.

"Имах среща с Генералния щаб на въоръжените сили - 44-а за тази година. Темата е ясна - преди всичко това са Бахмут, Кремина и Донбас. Възможните действия на врага на изток и нашият отговор. Изслушахме командирите, решихме как ще се действа в близко бъдеще. Продължаваме да подготвяме въоръжените сили за следващата година. Тя ще бъде решаваща година", каза Зеленски.

Според американски военни анализатори, руските сили в района на Бахмут са силно изтощени и бърза развръзка в района е възможна.

Междувременно, от първи февруари 2023 година Москва забранява продажбата на руски петрол и петролни продукти на страни, които са наложили таван на цената му.

Мярката ще действа пет месеца или до 1 юли догодина. Това е отговорът на Кремъл на решението на ЕС, Г-7 и Австралия да фиксират таван на цената на петрола от 60 долара за барел.

А бившият канцлер на Германия - Ангела Меркел, изключи възможността да участва в разрешаването на конфликта между Украйна и Русия. В интервю за италианско издание тя казва, че не знае кога ще свърши войната, но по думите й тя ще приключи с преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След бурята: Хаос с багажа на американски летища
След бурята: Хаос с багажа на американски летища
Очаква се днес да започне изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот
Очаква се днес да започне изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот