НОВИНИ

Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:26, 29.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Политика
Слушай новината

Минималната работна заплата от 1 януари да стане 780 лева реши правителството днес на последното си заседание за тази година.

Вицепремиерът Лазар Лазаров обясни, че това увеличение възлиза на около 9.9 на сто, спрямо сегашния размер на минималната работна заплата от 710 лв. На годишна база повишението е точно 20 процента.

Минимална работна заплата получават около 500 хиляди работници и служители. Предложената днес от кабинета сума е с 10 лева по-висока от тази, обсъждана на последното заседание на Тристранния съвет на 22 декември.

"По този начин се осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината. По този начин се дава възможност, получаващите минимална работна заплата, или лицата, чиито заплати основни се определят като съотношение от минималната работна заплата, да имат увеличение от началото на януари месец", каза Лазаров.

Сред тях са работещите в социалните услуги и ползващите механизма за лична помощ, обясни още Лазаров.

Недоволни от днешното решение на служебния кабинет остават синдикатите, които настояваха за минимална заплата от 850 лв. Затова и служебният вицепремиер каза, че съвместно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започне работа по механизма за определяне на минималната работна заплата.

За 850 лв минимална заплата настояваше и БСП. Затова критики към кабинета отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея Радев е направил коледен подарък на войнолюбците и е забравил за работещите, слабите и бедните.

Нинова: Радев направи коледен подарък на войнолюбците и забрави за работещите и бедните

Решението на правителството днес е трябвало да бъде за увеличение на минималната работна заплата на 50% от средната от първи януари 2023 г. Половин милион българи, които са работещи бедни, чакаха това решение, пише Нинова в социалните мрежи.

Вместо това, по думите ѝ, служебният кабинет на Радев бързал между празниците тихомълком да реши, че ще има още и още оръжия за Украйна, но вече ще минават през Народното събрание. Нинова визира одобреният днес проект на допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна.

МС одобри допълнителното споразумение за военната помощ за Украйна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна се подсили с Александър Цветков
Спартак Варна се подсили с Александър Цветков
Гълъб Донев: Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев
Гълъб Донев: Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев