НОВИНИ

Христо Грозев пред Комисията за службите: Не знам защо съм обявен за издирване

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:11, 05.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
живо изслушват христо грозев комисията контрол службите
Слушай новината

Комисията за контрол на службите в Народното събрание изслуша журналиста Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Руската федерация. Изслушването беше по искане на "Демократична България".

Петър Петров - ПП: От "Продължаваме Промяната" смятаме, че трябва да се предприемат решителни мерки. Призоваваме българското правителство да осъди остро тези действия и да изиска от Руската федерация официалните причини за издирването. Управляващите и българските служби трябва да гарантират сигурността на Христо Грозев. От голямо значение е за националната ни сигурност какъв е напредъка на работят от страна на българската прокуратура. Така ще разберем обслужва ли българската прокуратура българския интерес?".

Даниел Митов - ГЕРБ- СДС: "Хубаво е да се мисли и да се призове правителството да предприеме механизъм за санкции срещу Руската федерация. България е една от малкото държави, които нямат такъв механизъм. Санкциите срещу Русия от България се прилагат частично".

Николай Дренчев - "Възраждане": По каква причина го титулувахте като разследващ журналист. Ние го свързваме със спекулативни мерки, които се разминават с този героичен ореол. Ние трябва да предаваме такива хора на руското правосъдие. Бих го нарекъл агент за влияние или медиен агент".

Христо Грозев - разследващ журналист: "Аз също не знам защо съм обявен за издирване. Позовавам се само на "Риа Новости", че обвинението е на основата на закона за фалшивите новини, за армията. Не мога да твърдя, че това е причината. Именно дейността ми като журналист е станала предвид за това обвинение. Въпросът за моята защита надминава персоналния ми интерес, тъй като става дума за граждани на друга страна. Това е атака върху свободната журналистика извън Русия. Това е заплаха за всички журналисти по света. За мен няма съмнения, че дейността ми като разследващ журналист през последните 7 години е причина. Аз получих черен печат за влизане в Русия през 2016 г. За мен е идеологична и невъзможна тезата на Митрофанова е чисто послание към мен, че не съм добре дошъл в Русия. България е длъжна да изисква обяснения и да се каже на Русия, че това е недопустима практика. Разследванията ми са за злоупотреба на властта в Русия, както в Русия, част от които с елемент на опасност за живота, опити за убийства, опит за убийство на български гражданин".

По казуса с Христо Грозев българското МВнР извика да даде обяснения посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Тя посочи, че няма информация защо е издирван българският журналист.

Коментира и че нищо не го заплашва извън Русия. Днес комисията трябва да обсъди решение относно действията на българската държава срещу обявяването на Христо Грозев за издирването от правителството на Руската федерация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християн Славков: Идвам в Етър да помогна за влизането в елита
Християн Славков: Идвам в Етър да помогна за влизането в елита
Милена Тодорова завърши 68-а в спринта на 7.5 километра от Световната купа по биатлон в Поклюка
Милена Тодорова завърши 68-а в спринта на 7.5 километра от Световната купа по биатлон в Поклюка