НОВИНИ

Искра Михайлова, "Възраждане": 12 000 души ще останат без работа, ако се ограничи капацитетът на въглищните централи

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 11.01.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

52% от енергийния микс се произвеждаха именно от въглищните централи преди дни, когато времето беше по-студено. Представете си да ограничим капацитета има на 40% от 2026 г. или да ги няма изобщо. Ние имаме достъп от тези централи, за да има нормални цени за бита - това заяви Искра Михайлова от "Възраждане" в "Денят започва".

От една страна те дават евтина електроенергия за бита, от друга страна част от средствата за компенсация на бизнеса, който е на свободния пазар, идват именно от въглищните централи, а също така все още имаме износ, подчерта Михайлова.

12 000 работни места може да бъдат загубени, ако се изпълни частта от Плана за възстановяване до 2026 г. и общо 27 000 работни места до 2038 г., каза Михайлова. По думите ѝ няма нищо гарантирано в алтернативна посока.

Затова от "Възраждане" още в началото на 48-ото Народно събрание са внесли проект на решение, с което се иска промяна на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" и по-конкретно на текстовете, в които се казва, че до 2026 г. държавата трябва да намали с 40% капацитета на въглищните централи, а до 2038 г. да ги затворим.

От повече от 10 години е отворен този разговор в общественото пространство, зеленият преход върви, а решения няма. Спешно трябва да бъдат извадени тези ангажименти, защото не можем да ги изпълним и може да търпим санкции, подчерта Искра Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: Трябва да направим технически кабинет с 5 задачи
Ивайло Мирчев: Трябва да направим технически кабинет с 5 задачи
Интер се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на Италия
Интер се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на Италия