НОВИНИ

Книгата на принц Хари може да нанесе много сериозни щети на монархията

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 10.01.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Опашки пред книжарниците на Острова за книгата на принц Хари "Резервен", която беше пусната в продажба в полунощ. Скандалните разкрития представят монархията като сапунен сериал и лишават кралските особи от ореола на величественост - са част от коментарите.

Опашки се извиха пред книжарниците във Великобритания за мемоарите на принц Хари

До момента от Бъкингамския дворец няма официална реакция за книгата. Как ще се отразят мемоарите на принц Хари на кралското семейство и на авторитета на короната - вижте коментарът на журналистът от Би Би Си Красимира Хендри, специално за БНТ.

"Експерти твърдят, е книгата "Резервен" на принц Хари може да нанесе много сериозни щети на монархията. Книгата е пълна с много сурова откровеност и разказва изключително лични подробности от живота на принц Хари и неговата съпруга Меган. Според наблюдатели, едновременното издаване на книгата и документалните сериали, излъчени преди това, ще има много сериозно въздействие върху кралското семейство и върху репутацията на Великобритания в чужбина.

Да не забравяме, че крал Чарлз е държавен глава на повечето от страните от Британската общност. Книгата може да бъде началото на края за кралските особи - предупреди биографът на крал Чарлз Катрин Майер. Според нея, гневът срещу расизма, женомразството и богатството в кралската фамилия биха могли сериозно да подкопаят обществената подкрепа към монархията.

Принц Хари разказва в книга смущаващи подробности за британското кралско семейство

"Резервен" поставя фокуса върху личните сблъсъци, някои от които са подхранвани от кралската рекламна машина и това може да застраши монархията, независимо дали британската общественост призовава за промяна или не. Според други обаче, като Андрю Мортън, който е биографът на принцеса Даяна, мемоарите на Хари няма да навредят на монархията. Той твърди, че британското кралско семейство ще излезе с единен фронт, за да се противопостави на написаното в книгата от Хари. Въпреки всичко обаче книгата на Херцога на Съсекс може да предизвика безпокойство сред придворните след атаките срещу битието в сянка на крал Чарлс и принц Уилям. До този момент Бъкингамският дворец не е излязъл с официално становище или каквато и да е реакция за книгата".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков и Олимпиакос допуснаха поражение от Монако в Евролигата
Везенков и Олимпиакос допуснаха поражение от Монако в Евролигата
Протест на хора с увреждания - искат спешни промени в правилата за ТЕЛК
Протест на хора с увреждания - искат спешни промени в правилата за ТЕЛК