НОВИНИ

76% е поскъпването на яйцата за година

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 10.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

В Европа също поскъпват, но с по-малко - средно - с 67%. Къде е най-скъпият омлет - ако съдим по цената на яйцата - във Враца, Русе и Кърджали. Там трудно ще намерите яйца под 50 стотинки.

В Русенска област е останала само една птицеферма в покрайнините на село Бъзовец. Останалите са фалирали по време на пандемията. Яйцата оттам излизат за 30 стотинки бройката, но в магазина вече се продават с 10 - 15 стотинки по-скъпо, в зависимост от размера им. А в големите търговски вериги за две яйца трябва да приготвим левче. От птицевъдния бранш обясняват шоковата цена на яйцата с увеличението на електроенергията, горивата, фуража. Опаковките също са поскъпнали двойно. Прогнозата им за Великден е, че цените ще се запазят същите, дори е възможно леко да поевтинеят, ако има внос от Полша и Румъния.

Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов. Тя е сред 10-те в страната, в които кокошките наистина са щастливи, защото се отглеждат на свобода. Заедно със семейството си фермерът се грижи за 15 000 птици. Отоплява ги с пелети и тегли кредит след кредит, за да им купи фураж.

„Пиленцето, което го отглеждаш от първия ден до 150 ден до пронасяне е над 15 лева за бройка, което е доста голяма инвестиция и това рефлектира върху стойността на яйцето. Като себестойност на едно яйце само фуражът е над 16 стотинки", каза Йордан Йорданов, собственик на птицеферма.

Като начисли отопление, осветление, вода, транспорт, ваксини, дезинфекция и работни заплати цената на яйцето вече е 30 стотинки.

Годишно Йордан Йорданов произвежда 4 милиона яйца, но крайната цена за потребителя определят търговците.

„Не може една държава като Германия да си подпомага фермерите като получават страшно нисколихвени заеми, докато при нас - секат ти главата от кръста обаче", каза Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов казва, че отдавна мисли да продаде бизнеса си, но няма кой да купи.

Автор: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Себастиан Алер изигра първия си двубой след тежката диагноза
Себастиан Алер изигра първия си двубой след тежката диагноза
Треньорът на ПСЖ потвърди, че Меси е започнал преговори за нов договор
Треньорът на ПСЖ потвърди, че Меси е започнал преговори за нов договор