НОВИНИ

Пчеларите готвят протест - браншът изнемогва

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 10.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Общество
Слушай новината

Пчеларите в България готвят протест. Според тях браншът изнемогва, защото държавата неглижира проблемите му.

За държавите по света пчеларството е приоритет. У нас пчеларите от години се оплакват от липсата на държавна политика за техния бранш. В резултат на това всяка година измират стотици пчелни семейства.

"Капката на нашето търпение преля, когато излезе информацията, че България е номер едно по смъртност в ЕС и приемането на временно разрешително за използване на забранени пестициди, което вече наистина беше върха на нашето търпение, защото това отново ни обрича на мъки и страдание и това отново ще ни принуди да мизерстваме и да няма да имаме възможност да оцеляваме", каза Ясен Янев, председател на "Български свободни пчелари".

"Това нещо в съвкупност с използването на семена в земеделието, в които има отрова още при самото засаждане. Те пренасят болести и в първия момент, в който те се засеят, отровата влиза в кошера с пчелите. Най-лошото е, че всичкото това нещо се отлага във восъка, а тая пчела живее, възпроизвежда се, храни се на восъка. Всичко е върху восъка", каза пчеларят Красимир Александров.

"Изкупната цена също е много ниска варира около 5 лева в България, а в чужбина е двойно по-висока, че и тройно. В Румъния е около 10 евро и в Турция. Всички около нас продават на много по-висока цена. Преди две години храната, с която ги подхранвахме беше около 1,60 - 1,80 лв., а в момента е 5 лева. Цената на меда преди години беше пет лева и сега е пет лева. Трябва да стане поне двойно", каза пчеларят Станислав Димитров.

"Мислим да изпратим документи на Еврокомисията по земеделие и европрокуратурата за злоупотреби в земеделието в България и ще направим и протест, за да покажем, че ние все още сме активни. Пчеларството е в основата на земеделието. Без пчеларство не може да има земеделие", каза Ясен Янев, председател на "Български свободни пчелари".

Репортер: Нивелина Няголова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристоф Галтие: Мбапе има качествата да бъде лидер на Франция дори и без капитанска лента
Кристоф Галтие: Мбапе има качествата да бъде лидер на Франция дори и без капитанска лента
От сдружението "Левски на левскарите" дариха 80 000 лева на ПФК Левски
От сдружението "Левски на левскарите" дариха 80 000 лева на ПФК Левски