НОВИНИ

В дома на заловения британец са открити схеми как се прави бомба и как се взривява

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 10.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил задържан днес в село Любеново, община Никопол. Оказва се, че баба му и дядо му - британци купили имот там. В случая беше намесено и името на българска депутатка. Пред "По света и у нас" Албена Симеонова от "Демократична България" потвърди, че познава британеца, но не е предполагала, че той се укрива от Интерпол.

Британецът е пристигнал у нас през ноември миналата година. Властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по разследване за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас. Британецът е арестуван днес в село Любеново от отряда за Борба с тероризма.

Британец, издирван от Интерпол, е задържан от спецполицаи в село Любеново

В хода на претърсванията в къщата, в което е задържан британският гражданин, полицията е открила литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година.

"Интересното е, че в Червената бюлетина същият е описан като особено опасен, въоръжен и агресивен. По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, упътвания и чертежи за изготвянето на взривни устройства. Днес при претърсване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Заповедта за задържане на Бодил трябва да бъде предоставена от властите в Манчестър в срок до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора да търговия и сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз, по който България е страна.

Според наши източници Бодил бил задържан в имот, граничещ с ферма за биоземеделие, собственост на депутатката Албена Симеонова. Пред "По света и у нас" тя отрече, но потвърди, че познава британеца.

Албена Симеонова: Издирваният от Интерпол британец няма нищо общо с мен

- Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му.

Т.е. Вие познавате този Дейвид Бодил по принцип?

- Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец, който пристигне в това. Още повече, че дядо му ми беше много близък.

Дядо му живее в България и той е британец, така ли?

- Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен.

А този имот граничи ли по някакъв начин с Вашата ферма за биопроизводство?

- Не, не! То е на другия край на селото. Кметицата ме помоли да му преведа, защото никой не говори английски в селото. Аз съм го виждала за половин час.

Изненадва ли ви това, че го издирват британските власти?

- Много ме изненадва, той изглежда изключително нормален.

Според разследващите във Великобритания Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

В края на ноември в профила си в една от социалните мрежи Бодил е обявил, че напуска Великобритания, за да не стане жертва на британското правосъдие и няма намерение да се връща в родината си. Обвинява правителството в Лондон, че ежедневно нарушава правата на своите граждани.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" ще събират подписи за референдум за запазване на лева
"Възраждане" ще събират подписи за референдум за запазване на лева
Президентът на НВЛ: Без подкрепата от букмейкърите, спортът ни ще стане аматьорски
Президентът на НВЛ: Без подкрепата от букмейкърите, спортът ни ще стане аматьорски