НОВИНИ

Принц Хари разказва в книга смущаващи подробности за британското кралско семейство

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:12, 09.01.2023
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

"Не мисля, че да запазя мълчание, би помогнало нещата да се подобрят" - с тези думи британският принц Хари обяснява защо е решил да напише мемоарите си "Резервен".

Изборът на заглавието не е случаен - когато бил на 20, Хари научил, че баща му Чарлз казал на принцеса Даяна "Роди ми наследник и резерва. Свърши си работата."

В близо 600 страници херцогът на Съсекс разказва за живота си и за причините, довели до решението му да се оттегли от ролята си на работещ член на британското кралско семейство. Когато Хари и съпругата му Мегън Маркъл решиха да напуснат двореца и да заминат за Съединените щати, изтъкнаха като мотив желанието си да опазят личния си живот в тайна. A в последствие сами разкриха скандални подробности от живота в Бъкингамския дворец. Първо - в интервю за Опра Уинфри, след това в 6-сериен документален филм, а сега - в книгата.

"Обичам баща си, обичам и брат си. Обичам семейството си и винаги ще е така. Нито книгата, нито друго мое действие са били с цел да ги нараня", казва Хари.

В "Резервен" Хари разкрива шокиращи подробности за кралското семейство. Малко преди сватбата му с Мегън, брат му принц Уилям му казал, че намира избраницата му за човек с труден характер. Последвал спор между двамата, в който Уилям го ударил, съборил го на земята, а после му казал "Мегън няма нужда да научава за случилото се".

Хари споделя, че години по-рано с брат си умолявали баща си да не се жени за Камила Паркър-Боулс. Не крие и че до днес отношенията му с кралицата-консорт са трудни. Според него - именно тя е човекът, разкривал на британските таблоиди детайли от личния живот на кралското семейство.

"След толкова години, в които бяха изписани какви ли не лъжи за мен и моето семейство, идва момент, в който се замисляш за връзката между някои членове на семейството и таблоидите. Въпросните хора избраха да сключат сделка с дявола, за да реабилитират собствения си образ в обществото", казва Хари.

В книгата Хари се връща и към най-трудния момент в живота си - смъртта на майка му Даяна. И към това, че баща му крал Чарлз нито веднъж не го прегърнал, за да го утеши.

"Плакал съм само веднъж - на погребението. Спомням си, че изпитвах вина, мисля, че Уилям се чувстваше по същия начин. Беше много странно - двамата се разхождахме около двореца Кенсингтън, където имаше 50 хиляди букета за майка ни. Ръкувахме се с хора и се усмихвахме. Всичките сте виждали кадрите. Всички смятаха, че са познавали майка ни. А двамата ѝ най-близки хора, двамата души, които тя най-силно е обичала, нямаха възможност да покажат емоция в този миг", казва той.

Хари разкрива, че на 17 опитал кокаин за първи път. Пушил е марихуана, ял е и халюциногенни гъби. По време на службата си в армията, където пилотира хеликоптер, Хари ликвидирал 25-има талибани.

Той и Мегън искали да се венчаят или в катедралата Сейнт Пол, или в Уестминстърското абатство, но брат му не разрешил, с аргумент, че там са били неговата сватба и тази на техните родители. Обвинява Уилям, че не го е спрял да се облече с нацистка униформа - един от най-големите скандали, в които се беше забърквал Хари. На въпрос дали още вярва в монархията, принц Хари отговаря с "да". Но допълва, че не знае дали някога отново ще бъде част от британската корона.

За мемоарите си Хари е получил хонорар в размер на най-малко 20 млн. британски лири. От Бъкингамския дворец отказаха всякакъв коментар.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПИТАМЕ ВИ: Какви проблеми срещате с новата билетна система в градския транспорт в София?
ПИТАМЕ ВИ: Какви проблеми срещате с новата билетна система в градския транспорт в София?
Иван Турицов: Ще се опитаме да спечелим всички мачове през пролетта
Иван Турицов: Ще се опитаме да спечелим всички мачове през пролетта